Genetik yapısı değiştirilmiş bitkiler ve bitki koruma amaçlı kullanımı
Özet
Günümüzde genetik yapısı değiştirilmiş (transgenik) bitkiler konusundaki tartışmalara rağmen bu bitkilerin ekim alanları her yıl genişlemeye devam etmektedir. Ekimi yapılan transgenik bitkilerin önemli bir çoğunluğunu, bitki sağlığına yönelik olarak geliştirilenler oluşturmaktadır. Yabancı ot ilacına (herbisit), böceklere ve viral hastalıklara dayanıklı transgenik bitkiler ile tarımsal üretimde daha yüksek verimin alınması ve özellikle böceklere dayanıklı bitkiler ile pestisit kullanımının tüm dünyada azaltılması hedeflenmektedir. Soya, mısır, kanola, patates, kabak ve papaya günümüzde dünyada ekimi yapılan transgenik bitki türleridir. Henüz pratikte daha kullanılmamasına rağmen bitkilerdeki fungal ve bakteriyel hastalıklara dayanıklılık konusunda da gen transformasyon çalışmaları devam etmektedir. Growing areas of genetically modified (transgenic) crops have been increasing every year despite of some debates and concerns in the introduction and use of these plants. Most transgenic plants grown in the world have been developed for plant health. Higher yield and less pesticide application are expected by using the transgenic plants which are resistant to herbicides, viruses, and especially by the plants resistant to insect attack. Soybean, corn, canola, potato, squash and papaya are commercially produced transgenic crops in the world. There are ongoing studies on transformation of some-plants with resistance genes against bacterial and fungal diseases, but so far, with limited success.
Kaynak
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)Cilt
20Sayı
3Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TlRBek56WTI=https://hdl.handle.net/20.500.12712/7777