Farklı organik atıkların toprakların üreaz enzim aktivitesi üzerine etkisi
Özet
Bu çalışmada, iki farklı toprağa ağırlık esasına göre %0, %2.5, %5.0 ve %7.5'u olacak şekilde uygulanan, tütün fabrikasyon atığı, çeltik sapı, fiğ, tavuk gübresi ve şlempe'nin 252C'de 3 aylık inkübasyon dönemi sonunda toprakların üreaz enzim aktivitesinde meydana getirdiği değişim araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, topraklara uygulanan tütün fabrikasyon atığı, çeltik sapı, fiğ ve tavuk gübresi üreaz aktivitesini önemli düzeyde, şlempe ise önemsiz düzeyde artırmıştır. Organik atıkların üreaz aktivitesi üzerinde sağladığı artış Tütün fabrikasyon atığı Tavuk gübresi Fiğ Çeltik sapı Şlempe şeklinde sıralanmıştır. In this study, tobacco waste, rice straw, vetch, poultry manure and shlempe were applied on two different soils as 0%, 2.5%, 5.0% and 7.5% of soil mass. After incubating at 25±2°C for 3 months, the effects of wastes on urease enzyme activity of soils were determined. According to the results obtained from this study; urease enzyme activity of soils were increased significantly by applying tobacco waste, rice straw, vetch and poultry manure. Application of shlempe did not have a significant effect on urease enzyme activity of soils. Increment in urease enzyme activity of soils by applying organic matter was found as follows; Tobacco waste > Poultry manure > Vetch > Rice straw > Shlempe.
Kaynak
Ekoloji Çevre DergisiCilt
9Sayı
37Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpNNE16azU=https://hdl.handle.net/20.500.12712/7762