• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Çarşamba Ovasında şeker mısırın verim,verim unsurları ile bazı kalite karakterlerine

Tarih

2003

Yazar

Anıl, Havva
Sezer, İsmail

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu araştırma, Çarşamba Ovası'nda şaşırtma ve doğrudan ekim yöntemleri ile farklı ekim tarihlerinin (10 Mayıs (şaşırtma), 10 Mayıs, 20 Mayıs ve 30 Mayıs direkt tohum ekim) şeker mısırın taze koçan verimi, verim unsurları ile bazı kalite karakterlerine etkilerini belirlemek amacıyla, 1996-1997 yıllarında yürütülmüştür. Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde 3 tekrarlamalı olarak yürütülen bu araştırmada şeker mısır materyali olarak Fortune ve Taste çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; çeşitler arasında bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, koçan uzunluğu, koçan çapı, koçan tane sayısı ve tek koçan ağırlığı bakımından önemli farklılık (p0.05) çıkmış olup, en fazla değerleri Taste çeşidi vermiştir. Ekim zamanları arasında ise parsele taze koçan sayısı, parsele taze koçan verimi ve tek koçan ağırlığı 10 Mayıs, kuru madde oranı ise 20 ve 30 Mayıs direkt tohum ekimlerinde en fazla olmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, Çarşamba Ovası'nda şeker mısırın optimum ekim tarihi 10 Mayıs olup, 2-3 haftalık erkencilik amaçlanıyorsa Fortune çeşidi ve şaşırtma yöntemi, tek koçan ağırlığı ile parsele yaş koçan veriminin fazla olması isteniyorsa direkt tohum ekimi ve Taste çeşidi önerilebilir.
 
This study was carried out in 1996 and 1997 to determine the effects to different sowing dates (10th May (transplanting), 10th May, 20th May and 30th May direct sowing) on fresh ear yield, yield characteristics and some quality characteristics of sweet corn. In this research planned on randomized blocks at split parcels with three r&eacute;currents, Fortune and Taste sweet corn varieties were used as material in experiment. At the end of the study, it was found significant differences between varieties in terms of plant length, first ear height, ear length, ear diameter, the row number in ear the kernel number and single ear weight (P<0,05) and Taste variety gave the highest values. While ear number per parcel, ear yield per parcel and single ear weight were highest at 10th May sowing, dry matter was highest at 20th and 30th May direct sowing. The optimum sowing date of sweet corn in çarşamba Plain is 10 May and if it is aimed 2-3 week earlier harvesting, Fortune variety and transplanting method can be recommended and if it is aimed higher single ear weight and fresh ear yield per parcel, direct sowing method and Taste variety can be recommended.
 

Kaynak

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)

Cilt

18

Sayı

2

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpBeU1qWTI=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/7754

Koleksiyonlar

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.