Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYıldırım, Önder
dc.contributor.authorKorkut, A. Yıldırım
dc.date.accessioned2020-06-21T10:26:46Z
dc.date.available2020-06-21T10:26:46Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn1300-1590
dc.identifier.issn2148-3140
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TkRVNE1qazU=
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/7746
dc.description.abstractCanlı ve cansız varlıkların bir arada bulunduğu ortam çevreyi oluşturmaktadır. Canlı ve cansız varlıklar arasında sürekli ve kesiksiz bir ilişki vardır. Bu ilişkiye doğa dengesi denilir. Evrensel anlamda tüm dünya insanları doğal hayatın korunması yönünde hem fikirdir. Son yıllarda su ürünleri yetiştiriciliğinin ve özellikle kafeslerdeki balık yetiştiriciliğinin su ortamındaki olumsuz potansiyel etkileri tartışılmaktadır. Balık çiftliklerinde kirliliğe yol açan etmenler fosfor, azot, organik maddeler ve suda asılı katı maddelerdir. Genel anlamda su ürünleri yemlerinde %0.9-1.5 oranında fosfor, %7-8 oranında azot bulunmaktadır. 2003 yılında Türkiye'de toplam su ürünleri yemi üretim miktarı ton gerçekleşmiş 47.365 ton ve bu miktarda kabaca 4026 ton fosfor ve nitrojen bulunmaktadır (474 ton fosfor, 3552 ton nitrojen). Çevreye bırakılan fosfor ve nitrojen miktarı ise 3105 ton (342 ton fosfor, 2763 ton nitrojen) olup, diğer kaynaklardan (evsel, tarımsal, endüstriyel vb.) gelenlerle kıyaslandığında oldukça azdır. Türkiye'de su ürünleri yetiştiriciliğinin çevreye etkisinin azaltılmasının temelini iyi yer seçimi, kaliteli yem kullanımı, yüksek enerjili yem kullanımı, en uygun yemleme cetvelinin uygulanması,kaliteli-sorumlu bir işletme yönetimi, ortamın taşıma kapasitesinin aşılmaması, rotasyon, açık deniz kafesleri, polikültür yetiştiriciliğin geliştirilmesi oluşturmaktadır.en_US
dc.description.abstractLiving creatures and inorganic materials creates the environment. There is a continuous and uninterrupted relationship between them. This relationship has created a "natural balance". All the people of the world agree about preserving wild (Natural) life. Aquaculture and especially fish farming in cages have been discussed as negative potential effects on water. Fish farming has caused pollution with factors such as Nitrogen, Phosphorus, particulate and other organic materials. Aquafeeds have 0.9-1.5% content of Phosphorus and 7-8% content of Nitrogen. Turkey aquafeed production was 47.365 tonnes in 2003. This amount included approximately 4026 tonnes of phosphorus (474 tonnes) and nitrogen (3552 tonnes) of which an estimated 3105 tonnes (342 tonnes phosphorus, 2763 tonnes nitrogen) were unused and remained in the environment. Negative effects of aquaculture could be reduced by using quality feeds and high energy feeds, using optimum feeding tables, quality farm management, off-shore cages, cage rotation, trying poly-culture.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBalıkçılıken_US
dc.subjectZoolojien_US
dc.titleSu ürünleri yemlerinin çevreye etkisien_US
dc.title.alternativeEffect of aquafeeds on the environmenten_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume21en_US
dc.identifier.issue1-2en_US
dc.identifier.startpage167en_US
dc.identifier.endpage172en_US
dc.relation.journalSu Ürünleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster