Balık üretiminde yem veriminin artırılması ve rakamsal olarak ifade edilmesi
Özet
Bu derlemede, yem verimliliğinin artırılması ve optimum yemlerin elde edilebilmesi için kullanılan bazı hesaplama yöntemleri özetlenmiştir. Balık yetiştiriciliğinde üretim giderlerinin %60'ına varan kısmını yem masraflarının oluşturduğu düşünülürse, minimum masrafla maksimum ürün almak, balık üretimini şüphesiz olumlu yönde etkileyecektir. Üretimde basan veya başarısızlık yem kriterleri ile doğrudan orantılıdır, dolayısıyla balık yetiştiriciliğinde maksimum düzeyde ağırlık artışı sağlamak ve dışkı materyali, amonyak-nitrojen, üre-nitrojen veya yenmemiş yemden oluşan atım ürünlerini minimize etmek amacıyla, balık türüne uygun ve kaliteli rasyonlann hazırlanması balık beslemenin esas amacını oluşturmaktadır. Balık tarafından boşaltılan azotun yüksek olması daha fazla protein parçalanması anlamına gelmesi nedeniyle, nitrojenli atım ürünlerinin minimuma indirilmesi önemlidir. Rasyonun en pahalı kısmım proteinlerin oluşturduğu düşünülürse, yemin balık tarafından ne kadar değerlendirildiği ve proteinlerin balık vücudunda hangi oranda tutulduğu veya atıldığının belirlenmesi son derece önem taşımaktadır. In the present text, some calculations for evaluation of artificial diets in order to increase feed efficiency have been reviewed. As feed expenses up to 60 % are usual in fish culture, maximum gain with a minimum feed cost will lead a big step towards a better progress in aquaculture development. Success in fish culture is related with nutritional criterion. Due, formulation of species specific diets increasing weight gain and minimizing nitrogenious excretion as well as uneaten feed, is the main goal in fish nutrition. The decrease of nitrogenious end products to a minimum level is important since higher nitrogen excretion means higher protein catabolism in fish. Since protein ingredients are the most expensive components of artificial diets, evaluation of diets as well as determining protein retention and efficiencies is highly essential.
Kaynak
Su Ürünleri DergisiCilt
20Sayı
3-4Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TkRRMU1qTXo=https://hdl.handle.net/20.500.12712/7742