Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorUzun, Sezgin
dc.contributor.authorÖzkaraman, Fikret
dc.contributor.authorMarangoz, Dilek
dc.date.accessioned2020-06-21T10:26:28Z
dc.date.available2020-06-21T10:26:28Z
dc.date.issued2000
dc.identifier.issn1300-2988
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpZd016UTA=
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/7673
dc.description.abstractBu çalışmada Karadeniz bölgesinde bol miktarda bulunan bazı organik artıkların (çeltik kavuzu, çay artığı, fındık cürufu) yanında bazı organik ve inorganik ortam karışımlarının bazı sebzelerin son turfanda olarak yetiştiriciliğinde kullanılma imkanları araştırılmıştır. Bitki türü olarak hıyar, biber ve patlıcan denemeye alınmıştır. Çalışmada değişik karışımların bitki türlerinin, bitki boylarının hızı, gövde çapı, yapraklanma hızı, bitki başına meyve sayısı, bitki başına toplam verim üzerine yaptıkları etkiler istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Bu etkilerin dereceleri, sebze türlerine göre farklı olmuştur. Sonuç olarak I (2 birim kum, 1 birim torf, 0.5 birim toprak ve 1 birim çiftlik gübresi) ve VII (2 birim kum, 2 birim torf, 1 birim yanmış çiftlik gübresi,1 birim yanmamış fındık cürufu ) nolu ortamların hıyar için, II (2 birim kum,1 birim yanmamış fındık cürufu,1 birim yanmış çiftlik gübresi,1 birim yanmış çeltik kavuzu) ve VI (2 birim kum, l birim yanmamış fındık cürufu, 1 birim yanmış çiftlik gübresi, l birim yanmış fındık cürufu, 1 birim yanmış çeltik kavuzu,1 birim çay artığı) nolu ortamların biber ve II (2 birim kum, l birim yanmamış fındık cürufu,1 birim yanmış çiftlik gübresi,1 birim yanmış çeltik kavuzu) ve VII (2 birim kum, 2 birim torf,1 birim yanmış çiftlik gübresi,1 birim yanmamış fındık cürufu) nolu ortamların patlıcan için son turfandacılıkta kullanılabileceği belirlenmiştir. Diğer ortamların da belirli araştırmalarla kullanılabilirliklerinin sağlanabileceği sonucuna varılmıştır.en_US
dc.description.abstractThe objective of this study was to examine the availability of some organic wastes namely, tea leaves wastes, hazelnut husk and rice husk, which can be easily found in The Black Sea Region, mixed with some other organic and inorganic matters in growing bag culture during late autumn season. The vegetable crops tried were cucumber, pepper and aubergine. The results obtained from the present study showed that there was a significant impact of different mixture of media on the rate of plant height increase, stem diameter, leaf appearance rate, fruit number per plant, total yield of the above-mentioned plant species. The degree of this impact was found to be different depending on the species. Consequently, while the media named I (a mixture of 2 parts of stream sand, 1 part of peat, 0.5 part of garden soil and 1 part of decomposed farmyard manure) and VII (a mixture of 2 parts of stream sand, 2 parts of peat, 1 part of decomposed farmyard manure, 1 part of fresh hazelnut husk) were found to be suitable for cucumber, the media named II and VI (a mixture of 2 parts of stream sand, 1 part of fresh hazelnut husk, 1 part of decomposed farmyard manure, 1 part of decomposed rice bot, 2 part of stream yard;! part of decomposed hazelnut husk and 1 part of tea leaves waste) were more suitable for pepper. However, for aubergine, the media named II and VII identified above gave better results than the other mixture of the media . The media named I, II, VI and VII are recommended for growing the above-mentioned vegetable crops. In addition, it was also suggested that the other media could be used for these crops after improving the usefulness of them by further researches.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleTorba kültüründe kullanılan farklı organik artıkların son turfanda olarak ısıtmasız seralarda yetiştirilen bazı sebzelerin büyüme gelişme ve verimine etkisien_US
dc.title.alternativeThe effect of different organic wastes used in growing bag culture on the growth, development and yield of some vegetable crops grown in unheated glasshouses during late autumn seasonen_US
dc.typeotheren_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume15en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage16en_US
dc.identifier.endpage21en_US
dc.relation.journalOndokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)en_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster