Samsun koşullarında tritikale genotipleri ile buğday, arpa ve çavdarın verim unsurları ve bazı kalite öğeleri üzerine kıyaslamalı bir araştırma
Özet
Bu çalışma, 2001-02 ve 2002 - 03 vejetasyon döneminde Samsun koşullarında yürütülmüştür. Araştırmada, bitki materyali olarak 12 tiritikale, 2 arpa, 2 buğday ve l çavdar genotipi kullanılmıştır. Denemede incelenen tüm özellikler bakımından önemli farklar bulunmuştur, îki yıl ortalamalarına göre; başaklanma süresi 118.3 - 137.8 gün, başaklanma-erme süresi 47.5 - 60.0 gün, bitki boyu 60.8 - 136.8 cm, m2 de başak sayısı 313.5 - 477.6 adet, başakta başakcık sayısı 15.9 - 32.7 adet, başak uzunluğu 4.78 -12.6 cm, başakta tane sayısı 21.4 -64.4 adet, bin tane ağırlığı 35.8 -49.9 g, hektolitre ağırlığı 63.6 - 80.1 kg, tanede protein oranı % 9.19 - 11.86 ve tane verimi 352.2 - 468.7 kg/da arasında değişmiştir. İki yıllık bulgulara göre dekara tane verimi çeşitler ortalaması olarak; tritikalede 426.4, buğdayda 423.2, arpada 366.5 ve çavdarda 383.3 kg olarak belirlenmiştir. This study was carried out during 2001-02 and 2002-03 growing season in Samsun ecological conditions. 12 tritical, 2 barley, 2 wheat and 1 rye cultivars were used in the trial as plant material. There were statistically significant differences among species and varieties for all character studied in the research. According to two years results, these values have been determined; days to heading was 118.3 - 137.8 days, days from heading to maturity was 47.5 - 60.0, plant height was 60.8 - 136.8 cm, spike number per square meter was 313.5 - 477.6, the number of spikelets per spike was 15.9 - 32.7, spike length was 4.78 -12.6 cm, seed number per spike was 21.4 -64.4, thousand kernel weight was 35.8 -49.9 g, The test weight 63.6 - 80.1 kg,, crude protein ratios in seed was 9.19 - 11.86 % and seed yield Per decare was 352.2 - 468.7 kg. Due to the consequences of the study for two years, grain yield per decar as average of cultivars was obtained as 426.4 kg for triticale, 423.2 kg for wheat, 366.5 kg for barley and 383.3 kg for rye respectively.
Kaynak
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)Cilt
19Sayı
2Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TmpZNU9RPT0=https://hdl.handle.net/20.500.12712/7654