Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzkiraz, Adem
dc.contributor.authorGücükoğlu, Ali
dc.date.accessioned2020-06-21T10:26:21Z
dc.date.available2020-06-21T10:26:21Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.24925/turjaf.v6i3.365-371.1749
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpJek16Y3lNZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/7641
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the Listeria monocytogenes’s presence, serotypesand resistance against various antibiotics in modified atmosphere packaged (MAP)ground and cubed beef samples. Five of ground (5/50-10%) and 3 of cubed beef samples(3/50-6%) were identified as L. monocytogenes positive in MAP samples. Eleven L.monocytogenes isolates that obtained from samples being investigated in term of hlyAgene by PCR method have verified that this gene (100%). In serotyping results, 3 of 8isolate that obtained from MAP ground beef samples were 1/2a, the other 3 isolate was1/2b and the remaining 2 isolate was 4b. Also, 1 of 3 isolate that obtained from MAPcubed beef samples were 1/2b, the other one isolate was 1/2c and the last one was 4b.One isolate against (9%) ampicillin, 2 isolate against (18.2%) chloramphenicol, 3 isolateagainst (27.2%) erythromycin, 4 isolate against (36.3%) oxytetracycline and 4 isolateagainst (36.3%) penicillin G, 6 isolate against (54.5%) tetracycline and 3 isolate against(27.2%) vancomycin was resistant in 11 L. monocytogenes isolates that confirmed byPCR. The L. monocytogenes isolates were found to be resistant to one or more antibioticsin antibiotic-resistance test results. In conclusion, applying of national residue monitoringprogram by official authority for prevention of intensive antibiotic use in order to preventthe development of resistant strains to antibiotics has great importance.en_US
dc.description.abstractBu çalışma modifiye atmosfer paketli sığır kıyma ve kuşbaşı örneklerinde Listeriamonocytogenes’in varlığı, serotipleri ve çeşitli antibiyotiklere karşı dirençliliğininbelirlenmesi amacıyla yapılmıştır. 50 MAP sığır kıyma örneğinin 5’inin (%10), 50 MAPsığır kuşbaşı örneğinin ise 3’ünün (%6) L. monocytogenes pozitif olduğu belirlenmiştir.PCR yöntemi ile hlyA geni varlığı araştırılan MAP sığır kıyma ve kuşbaşı örneklerindenelde edilen 11 L. monocytogenes izolatının tamamının (%100) bu gene sahip olduğubelirlenmiştir. Yapılan serotiplendirme sonucunda MAP sığır kıyma örneklerinden eldeedilen 8 izolatın 3’ünün L. monocytogenes 1/2a, 3’ünün 1/2b, 2’sinin ise 4b olduğusaptanmıştır. Ayrıca MAP sığır kuşbaşı örneklerinden elde edilen 3 izolattan ise 1’inin L.monocytogenes 1/2b, 1’inin 1/2c ve 1’inin de 4b olduğu tespit edilmiştir. PCR iledoğrulanan 11 L. monocytogenes izolatının, 1’inin (%9) ampisiline, 2’sinin (%18,2)kloromfenikole, 3’ünün (%27,2) eritromisine, 4’ünün (%36,3) oksitetrasikline, 4’ünün(%36,3) penisilin G’ye, 6’sının (%54,5) tetrasikline ve 3’ünün (%27,2) de vankomisinekarşı dirençli olduğu belirlenmiştir. Elde edilen L. monocytogenes izolatlarınınantibiyotik dirençlilik testi sonucunda bir veya birden fazla antibiyotiklere karşı dirençliolduğu saptanmıştır. Sonuç olarak antibiyotiklere dirençli suşların gelişmesininönlenmesi amacıyla bilinçsiz antibiyotik kullanımı önlenmesine ilişkin resmi otoritetarafından ulusal kalıntı izleme programının etkin olarak yürütülmesi büyük önemtaşımaktadır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.relation.isversionof10.24925/turjaf.v6i3.365-371.1749en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleDetermination of Listeria monocytogenes and Serotypes in Modified Atmosphere Packed Ground and Cubed Beef Samplesen_US
dc.title.alternativeModifiye Atmosfer Paketli Sığır Kıyma ve Kuşbaşı Örneklerinde Listeria monocytogenes ve Serotiplerinin Belirlenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage365en_US
dc.identifier.endpage371en_US
dc.relation.journalTürk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster