Fasülye Bitkisinin (Phaseolus vulgarisL. var. nanus) Demirli Gübrelemeye Responsu ile Toprakların Kloroz İndis Değerleri ve Bazı Özellikleri Arasındaki İlişkiler
Özet
Bu araştırmada, fasülye bitkisinin demirli gübrelemeye responsu ile toprakların kloroz indis değerlerive bazı özellikleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bafra, Çarşamba ve Suluova'dan 0-20cm derinlikten alınan toprak örneklerinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri ile alınabilir demir ve klorozindis değerleri tespit edilmiştir. Fasülye bitkisinin demirli gübrelemeye responsunu belirlemek için, seraşartlarında deneme topraklarına Fe0: 0 (kontrol), Fe1:2, Fe2:4 ve Fe3:8 mg kg-1dozlarında Fe-EDDHAformunda demir (Fe) uygulanmıştır. Fe-EDDHA uygulanmasıyla fasülye kuru madde miktarı topraklarınkireç kapsamları arttıkça artmıştır. Toprakların toplam ve aktif kireç kapsamları arttığında, yarayışlı demirkapsamlarının azaldığı ve toprakların kloroz indis değerlerinin (indis-1 ve indis-2) arttığı belirlenmiştir.Toprakların kloroz indis değerleri arttıkça, uygulanan demirli gübrenin kontrole göre bitkinin kuru maddemiktarında sağladığı artış oranları yükselmiştir. Toprakların kum kapsamlarının artmasıyla yarayışlı demirazalırken, artan organik madde miktarı yarayışlı demir kapsamlarını artırmıştır The aim of this research was to determine iron fertilization response of beans plants and therelationship between chlorosis indices values and some properties of soils. Soil samples taken from 0-20cm depth of agricultural lands from Bafra, çarşamba and Suluova districts were determined some physicaland chemical properties and iron chlorosis index values. Fe0: 0 (control), Fe1:2, Fe2:4 ve Fe3:8 mg kg-1doses of Fe-EDDHA in the form of iron (Fe) were applied to the experiment soils in the greenhouseconditions to detect respons to the iron fertilization of bean plants. As the lime of soils increased, theamount of beans dry matter with Fe-EDDHA application increased. When total and active lime contentof the soils have increased it is determined that a decrease in the available iron contents and an increasein the chlorosis indices 1 and 2 values of soils. As the chlorosis indices-1 and indices-2 values of soilsincreased, the rate increase of dry matter amount with iron application compared to the control (Fe0)increased. While increasing sand content of soil led to a reduction of plant-available iron, increasingorganic matter content resulted rising plant-available iron
Kaynak
Toprak Su DergisiCilt
5Sayı
1Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpBeU5EQTRPQT09https://hdl.handle.net/20.500.12712/7615