Türk standartları Enstitüsü’nün hayvancılık standartları üzerine bir inceleme
Özet
Üretimde, anlayışta, ölçme ve deneyde bir örneklik olarak tanımlanan standartlar, insanların karışıklıktan kurtulma ve belirli bir düzen oluşturma çabalarının sonucunda ortaya çıkmıştır. Günümüzde standartlar, bilgi ve üretim teknolojilerindeki hızlı gelişme sayesinde uluslararası ticaretin ortak dili haline gelmiştir. Türkiye’de standardizasyon çalışmaları 1705 sayılı “Ticarette Tağşişin Men'i ve İhracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanun”un yürürlüğe girmesiyle, 1930 yılında başlamıştır. Hayvansal kökenli ticari mallar ve bunlardan elde edilen ürünler ile ilgili ilk düzenleme kabuklu yumurta ihracatına ilişkin olarak 1934 yılında gerçekleştirilmiştir. İkinci Dünya Savaşından sonra, tüm dünyada ekonomi alanında yeni düzenlemelere gidilmiş ve standardizasyon ve kontrol konuları da bu çerçevede ele alınmıştır. Bu yeni yaklaşımlara uygun standartların oluşturulması için 1954 yılında “Norm ve Standardizasyon Enstitüsü” kurulmuştur. Bu kurum, 18 Kasım 1960 tarih ve 132 sayılı Kanunla her türlü madde, ürün, usul ve hizmet standartlarını yapmak üzere “Türk Standardları Enstitüsü”ne dönüştürülmüştür. Bu çalışma, Türk Standardları Enstitüsü’nün hayvan, hayvancılık ve hayvansal ürünler ile ilgili standartlarını incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Standards which can defined as a model in production, understanding, measuring and test, has emerged due to necessity of get rid of confusion, and as a result of efforts to establish a specific order. Today, standards have become the common language in international trade through the rapid development of information and manufacturing technology. Standardization activities in Turkey started in 1930 when the provisions of Law 1705 “Prevention of Unfair Competition in Trade and Protection and Supervision of the Exports“ were published and put into force. The first regulations related to commodities of animal origin and products that obtained those was prepared in 1934 regarding the export of shelled eggs. After the Second World War, new regulations in the world economy has been planned and standardization and control issues were also discussed in this context. "Norms and Standards Institute" was established in 1954 for the creation of appropriate standards to this new approach. This organization has become the “Turkish Standards Institute“ with Law No. 132 dated 11/18/1960 for the purposes of to form standards for all kinds of substances, products, procedures and services. This study was carried out to examine and evaluate the standards which prepared Institute of Turkish Standards for animals, animal husbandry and animal products.
Kaynak
Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi DergisiCilt
2Sayı
2Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRVek9USXlNZz09https://hdl.handle.net/20.500.12712/7603