Gebelik ve Laktasyon Döneminde Probiyotiklerin Kullanımı ve Sağlık Üzerine Etkileri
Özet
Gebelik ve laktasyon, beslenme gereksiniminin arttığı özel süreçlerdir.Maternal diyet; annenin ve besin ögesi depolarının, gelişen fetüsün velaktasyonunun gereksinimini karşılamak için yeterli enerji ve besinleresahip olmasını sağlamalıdır. Emzirme döneminde anne sütünün besinögesi bileşimi bebeği korumayı ön plana alarak annenin diyetinden az etkilenmekte özellikle protein, yağ, karbonhidrat ve diğer besin ögeleri annediyetinde eksik bile olsa anne sütündeki miktar yeterli kalmaktadır. Ancakbebeği olumsuz etkilemeyen bu durum, annenin depolarında yetersizliğeve sonuçta annenin zarar görmesine neden olur. Bu nedenle emzirme süreci de dengeli beslenme açısından önemli bir dönemdir. Gerekli durumlarda takviyelerle desteklenmelidir. Probiyotikler, yeterli miktarda alındığında konağın sağlığını olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizmalardır.Probiyotik kullanımının hem anne hem de bebek üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu gösteren birçok çalışma vardır. Annede preterm doğum,gestasyonel diyabet, bakteriyel vajinozis gibi sağlık sorunları üzerindeolumlu etkileri görülmektedir. Bebeklik ve çocuklukta ise atopik dermatit,alerjik hastalıklar, nekrozitan enterokolit gibi hastalıklara karşı önemli etkileri görülmektedir. Gebelikte ve laktasyonda kullanımlarının riskli olduğudüşünülse de artan araştırmalar sonucunda probiyotik kullanımının sağlıkprofesyonelleri tarafından önerildiği ve toplum tarafından benimsendiğigörülmektedir. Bu yazıda, probiyotiklerin olası sağlık etkilerinden yola çıkarak gebelik ve laktasyon döneminde kullanımları, olumlu etkileri ve güvenilirlikleri üzerine güncel literatür bilgileri derlenmiş ve yorumlanmıştır. Pregnancy and lactation are special processes that increase nutritionalrequirements. The maternal diet should ensure that maternal and nutrientdepots have enough energy and nutrients to meet the needs of the developing fetus and lactation. During the breastfeeding period, the nutritionalcomposition of the mother has little effect on the mother's diet, especially when the protein, fat, carbohydrates and other nutritional factorsare lacking in the maternal diet. However, this does not adversely affectthe baby, causing inadequate maternal storage and ultimately damagingthe mother. For this reason, breastfeeding is also an important period interms of balanced nutrition. If necessary, they should be supported bythe supplements. Probiotics are living microorganisms that, when takenin sufficient quantities, affect the health of the environment in a positiveway. There are many studies showing that the use of probiotics havepositive effects on both mother and baby. There are positive effects onhealth problems such as preterm labor, gestational diabetes, bacterialvaginosis. In infancy and childhood, significant effects are seen againstdiseases such as atopic dermatitis, allergic diseases, necrozian enterocolitis. Although it is considered that pregnancy and lactation use is risky,increasing researches suggest that the use of probiotics is recommended by health professionals and adopted by society. This article reviewsand interprets current literature on the use, positive effects and safety ofpregnancy and lactation from the possible health effects of probiotics.
Kaynak
Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp DergisiCilt
15Sayı
4Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpJd05ERXlNZz09https://hdl.handle.net/20.500.12712/7600