Topraksız kültürde CaCl2 uygulamasının NaCl stres şartlarında yetiştirilen domates bitkisinin makro ve mikro besin element kapsamına etkileri
Özet
Bu çalışmanın amacı, topraksız kültürde CaCI2 uygulamasının artan NaCl tuzu stres şartlarında yetiştirilen domates bitkisinin yaprağında bazı makro ve mikro besin element kapsamlarına etkilerini belirlemektir. Çalışmada, NaCl'ün üç (0, 44.4 ve 70,4 mM) ve CaCl2'ün üç (0, 6.8 ve 16.8 mM) dozunu içeren 9 farklı besin çözeltisi, 3x3 faktöriyel desenine göre üç tekerrürlü olacak şekilde 770 g 1:1 torf:perlit karışımı içeren 3 litrelik saksılara uygulanmıştır. Her saksıya bir domates (Tybiff Aq Tohum çeşidi) fidesi dikilmiştir. Hasatta alınan yaprak örneklerinde N, P, Mg, S, Fe, Mn, Zn, Cu ve B analizleri yapılmıştır. NaCl'ün 70,4 mM dozu yaprakta azot ve fosfor kapsamını önemli derecede arttırmıştır. Yaprakta azot ve fosfor kapsamı NaCl seviyelerine bağlı olarak değişmiş; CaCl2'nin etkisi önemli bulunmamıştır. Yaprakta magnezyum kapsamına NaCl ve CaCl2'ün etkileri önemli olup, her ikisinin de dozları arttıkça yaprakta magnezyum kapsamı önemli derecede azalma göstermiştir. CaCl2'nin 0 ve 70,4 mM seviyelerinde NaCl dozu arttıkça yaprakta kükürt kapsamı önemli derecede azalma göstermiş, buna karşın CaCl2'ün 6.8 mM seviyesinde NaCl dozu arttıkça yaprakta kükürt kapsamı önemli derecede artmıştır. Ayrıca NaCl'nin 0 ve 44.4 mM dozlarında CaCl2 dozu arttıkça yaprakta kükürt kapsamı önemli derecede azalma göstermiştir. CaCl2'nin yaprak demir kapsamına etkisi önemsiz olmakla birlikte; 44.4 mM NaCl dozunda yaprak demir kapsamını önemli derecede arttırmıştır. NaCl ve CaCl2 dozları arttıkça yaprakta mangan kapsamı önemli derecede azalma göstermiştir. NaCl ve CaCl2'ün yaprak çinko kapsamına etkileri önemli bulunmamıştır. Yaprak bakır kapsamını CaCl2 önemli derecede azaltmış, fakat NaCl önemli derecede etkilememiştir. Yaprak bor kapsamı NaCl'nin 0 seviyesinde CaCl2 dozu arttıkça önemli derecede azalmış, buna karşın 70.4 mM NaCl seviyesinde CaCl2 dozu arttıkça önemli derecede artmıştır. Genel olarak NaCl dozu arttıkça yaprak bor kapsamı önemli derecede azalma göstermiştir The objective of this study was to determine the effects of CaCl2 application on some macro and micro nutrient contents in leaves of tomato plant grown under increasing NaCl salt stress conditions in soilless culture. In the study, 9 different nutrient solutions including three doses of NaCl (0, 44.4 and 70.4 mM) and three doses of CaCl2 (0, 6.8 and 16.8 mM) were applied to 3-liter pots having 770 g of peat:perlit mixture according to 3x3 factorial experimental design with three replicates. A tomato (Tybiff Aq seed variety) seedling was planted in each pot. Analysis of N, P, Mg, S, Fe, Mn, Zn and Cu, B were done in the leaf samples taken at the harvest. NaCl at 70.4 mM level significantly increased the content of nitrogen and phosphorus in tomato leaves. The effects of CaCl2on the content of nitrogen and phosphorus in tomato leaves were not significant and not changed by the levels of NaCl. The effects of NaCl and CaCl2 on the leaf magnesium content were significant and the leaf magnesium content decreased significantly with increasing the dosses of both of them. As the doses of NaCl at 0 and 70.4 mM levels of CaCl2 increased, the sulfur contents of the leaves significantly reduced; on the other hand the increment of NaCl at 6.8 mM level of CaCl2 significantly increased the sulfur content of the leaves.Furthermore, the sulfur content of the leaf significantly decreased as the CaCl2 dose increased at 0 and 44.4 mM level of NaCl doses. Although effect of CaCl2 on leaf iron content is insignificant, it was significant at 44,4 mM NaCl level .As the doses of NaCl and CaCl2 increased, leaf manganese content decreased significantly. The effects of NaCl and CaCl2 on leaf zinc content were not found significant. The leaf copper content was significantly reduced by CaCl2, but NaCl did not significantly affect the copper content of the leaves. The effect of CaCl2 on the leaf boron content differentiated depend on the NaCl doses. Leaf boron content increased significantly with increasing CaCl2 dose at 0 mM level of NaCl; on the other hand, the leaf boron content decreased significantly with increasing CaCl2 dose at 70,4 mM level of NaCl dose.In general, as NaCl doses increased, the leaf boron content decreased significantly
Kaynak
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme DergisiCilt
5Sayı
1Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpVNU1qVTVPUT09https://hdl.handle.net/20.500.12712/7575