Yozgat İli Halk Elinde Yetiştirilen Beyaz ve Alaca Kazların Kesim ve Karkas Özellikleri
Abstract
Bu çalışmada Yozgat ilinde yetiştirilen Beyaz ve Alaca kaz varyetelerinde kesim ve karkas özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Halk elinde üretilen kazlardan 6 aylık yaşta her varyeteden 5 erkek ve 5 dişi kaz kesilerek kesim ve karkas özellikleri ortaya konulmuştur. Ayrıca karkas özellikleri arasındaki fenotipik korelasyonlar hesaplanmıştır. Kesim ağırlığı, sıcak ve soğuk karkas ağırlığı, tüy, baş ve ayak ağırlıkları açısından varyeteler arasında farklılıklar önemsiz iken, erkek kazlar bu özellikler bakımından daha yüksek değerlere sahip olmuştur. Sıcak ve soğuk karkas randımanı ile baş oranı varyete ve cinsiyetler arasında farklılık göstermemiştir. Tüy ve ayak oranı Beyaz, abdominal yağ oranı ise Alaca kazlarda daha yüksek bulunmuştur. Sırt ağırlığı dışındaki karkas parça ağırlıkları varyeteler arasında farklılık göstermemiş, erkek kazlarda bu ağırlıklar daha yüksek belirlenmiştir. Kalp ağırlığı erkek kazlarda daha yüksek iken, karaciğer ve taşlık ağırlıklarının varyete ve cinsiyetler arasındaki farklılıkları önemsiz bulunmuştur. Karkas parçaları ve iç organ oranları varyeteler arasında farklılık göstermemiş, göğüs oranı dişi, sırt oranı erkek kazlarda daha yüksek bulunmuştur. Kesim ağırlığı ile karkas ağırlıkları ve sıcak-soğuk karkas randımanları arasındaki fenotipik korelasyon katsayıları önemli bulunmuştur. Elde edilen veriler, yöredeki yerli kazların kesim ve karkas özellikleri bakımından besi için uygun olabileceğini göstermektedir. The aim of this study is to determine the slaughter and carcass traits of White and Multicolor Geese varieties reared in Yozgat province. 5 female and 5 male geese at six months old age from each variety were slaughtered and their slaughter and carcass traits were presented. Also, phenotypic correlations between carcass traits were calculated. The differences between the slaughter weight, hot and cold carcass weight, feather, head and foot weights of varieties were found insignificant, while male geese had higher values in terms of these traits. There were no significant differences between varieties and sexes in terms of hot and cold carcass yields and head ratio. Feather and foot ratios were found higher in White geese; whereas, abdominal fat ratio was found higher in Multicolor geese. There were insignificant differences between varieties in terms of carcass part weights, except back weight which was found higher in males. While heart weights of male geese were significantly higher, differences between varieties and sexes in terms of liver and gizzard weight were found insignificant. There were insignificant differences between the carcass parts and edible inner organ ratios of varieties, but breast ratio of females was found higher, while back ratio of males were found higher. Phenotypic correlation coefficients between slaughter weights, carcass weights and hot-cold carcass yields were found significant. Obtained data showed that native geese in the region are suitable for meat production in terms of slaughter and carcass traits.
Source
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisiVolume
3Issue
3URI
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRnNE1EVXhNUT09https://hdl.handle.net/20.500.12712/7523