• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Permütasyon testlerinin doğrusal regresyonda kullanılabilirliğinin irdelenmesi

Tarih

2007

Yazar

Önder, Hasan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Genellikle F ve t testleri deneysel veri analizinde doğrusal modellerin ve/veya parametrelerin önemini test etmek için kullanılır. Bu testler çoğu durumda oldukça etkili olsa da modelin ihtiyaç duyduğu bir ya da daha fazla varsayım sağlanamadığında etkilerini kaybetmektedir. Bu durumda, varsayımlardan etkilenmeyen permütasyon testleri parametrik olmayan bir yöntem olarak uygulanabilmektedir. Bu çalışmada, doğrusal regresyon analizi için permütasyon testleri incelendi. Testin regresyon tekniği ile birlikte kullanımı biyolojik çalışmalardan elde edilen ve yapay olarak üretilen veri kümeleri üzerinde gerçekleştirildi. Ayrıca, permütasyon testlerinin iki türü (ham verinin tam permütasyonu ve kalıntıların permütasyonu) Normal, Ki-kare ve Poisson dağılışları gibi farklı dağılışa sahip veri setleri için karşılaştırılmalı olarak incelendi. Sonuç olarak, bu çalışmada ilgilenilen tüm dağılışlarda permütasyon testlerinin I. Tip hatayı engellemek için kullanılabileceği anlaşıldı.
 
Generally, F and t tests are used to test significance of linear models and/or their parameters in experimental data analysis. Although these tests are considerably effective in most cases they may be ineffective for some data sets when one or more of the assumptions belongs to the model are not satisfied. In these cases, permutation tests that are not affected by the assumptions can be applied as non-parametric test methods. In this paper, the permutation tests for linear regressions were introduced, and their uses were demonstrated on real biometrical and hypothetically produced data sets. Additionally, two types of permutation (permutation of raw data and permutation of residuals) were also compared for data sets which have Normal, Chi-square, Poisson distributions. As a result, it was obtained that permutation tests can be used to avoid Type I error for linear regression models in all forms of distributions concerned in this study.
 

Kaynak

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)

Cilt

22

Sayı

2

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TnpJNE16azU=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/7466

Koleksiyonlar

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.