Kıl Keçi ve Saanen x Kıl Keçi Melezlerinin (F1, G1, ) Çiftçi Şartlarında Süt Verim Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması#
Özet
Bu araştırma, Amasya ili Sarılar köyü, özel bir işletmede 2011-2012 yılları arasında yetiştirilen Saanen x Kıl keçi melezleri (F1 , G1 ) ve Kıl keçilerinde süt verimi özellikleri üzerine genotip, yıl ve yaş faktörlerinin etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 2011 ve 2012 yıllarında günlük ortalama süt verimi (GOSV), laktasyon süresi (LS) ve laktasyon süt verimi (LSV) üzerine genotipin etkili olduğu bulunmuştur. 2011 yılında yaşın tüm genotiplerde GOSV ve LSV etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada 2012 yılında yaşın tüm genotiplerde GOSV ve LS'ne etkisinin olduğu saptanmıştır. F1 genotipinde ve Kıl keçilerde yılın GOSV, LSV ve LS üzerine etkili olduğu bulunmuştur. G1 genotipinde yılın sadece LS üzerine etkisi olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak çiftçi şartlarında yetiştirilen Saanen x Kıl keçi F1 ve G1 genotipinin süt verim özelliklerinin Kıl keçilerden daha yüksek olduğu söylenebilir. This study was conducted to determine milk yield characteristics and its effect on genotypes, years and ages Hair goat x Saanen crossbred and Hair goat breed between 2011-2012 years in private enterprise which is located in Amasya province Sarılar village. In this study, the effect of genotypes was found significant on average daily milk yield, lactation length and lactation milk yield in 2011 and 2012 years. In 2011, the effect of goat ages were determined on average daily milk yield (ADMY) and lactation milk yield (LMY) for all goat genotypes. In 2012, the effect of goat ages was determined on average daily milk yield and lactation length (LL) for all goat genotypes. The effect of year F1 and Hair goat were found significant on ADMY, LMY, and LL. The effect of year was found significant on only LL for G1 genotype. As a result it can be say that Saanen goat x Hair goat crossbred F1 and G1 genotype milk yield was higher than Hair goat reared in farmer conditions.
Kaynak
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisiCilt
3Sayı
4Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRnNE1EWXpNdz09https://hdl.handle.net/20.500.12712/7436