Malacosoma neustria Larvalarına Farklı Sekonder Maddelerin Sinerjistik Etkisi
Özet
Bu çalışmada polifag bir tür olan Malacosoma neustria’nın son larva döneminde toplamdiyet tüketim miktarı, pupa ağırlıkları, pupaların lipit ve protein miktarları ve gelişmesürelerine sekonder maddelerin sinerjistik etkisi araştırılmıştır. Kontrol diyetine farklıkonsantrasyonlarda (%1, 3, 5) tanik asit, galik asit ve p-Kumarik asit katılarak 9 diyethazırlanmıştır. Kontrol diyetine %3 konsantrasyonda tanik asit, galik asit ve p-Kumarikasit katılarak ikili kombinasyonlu 3 diyet hazırlanmıştır. Üçlü kombinasyonda bir diyetyapılarak toplamda 14 diyet ile tercihsiz beslenme deneyi yapılmıştır. Lipit miktarınınbelirlenmesinde kloroform kullanılmıştır. Protein analizi semi-mikro Kjeldahl metodu ileKjeltec Auto 1030 analizörü (Tecator, Sweden) ile yapılmıştır. İstatistik analizlerdeANOVA-Dunnet testi kullanılmıştır. Kontrol grubuna göre hem tanik asit hem de p-Kumarik asit içeren diyetlere ilave edilen madde konsantrasyonu arttıkça, M. neustrialarvalarının toplam diyet tüketim miktarlarında, pupa protein ve lipit miktarlarındaazalma olduğu bulunmuştur. Gallik asit ilave edilen diyetlerde gallik asit konsantrasyonuarttıkça toplam tüketim miktarının arttığı belirlenmiştir. Diyete ilave edilen tanik asitkonsantrasyonu arttıkça gelişim süresinin uzadığı bulunmuştur. Bu çalışmada kullanılansekonder maddelerin ilgili konsantrasyonlarına ve kombinasyonlarına larvaların dirençliolduğu ve pupa dönemine ulaşabildikleri gözlemlenmiştir. In this study, synergistic effects of secondary compounds on the total diet amount ofconsumption, pupae weights, lipid and protein amounts of pupae, and growth periods atthe final larva stage of Malacosoma neustria, which is a polyphagous species, wereinvestigated. 9 diets were prepared by adding tannic acid, gallic acid and p-Coumaric acidat different concentrations (1, 3, 5%) in the control diet. 3 diets with double combinationwere prepared by adding tannic acid, gallic acid and p- Coumaric acid at 3%concentration in control diet. 1 diet with triple combination was prepared and total of 14diet with non-preferred nutrition experiments were conducted. Chloroform was used indetermining the amount of lipid. Protein analysis was performed with a semi-microKjeldahl method using a Kjeltec Auto 1030 analyser (Tecator, Sweden). ANOVA-Dunnettest was used in statistical analyses. In comparison with the control group, the totalconsumption of M. neustria larvae and the amounts of pupa protein and lipid were foundto decrease as the concentration of substance added to diets containing both tannic acidand p-Coumaric acid increased. In gallic acid supplemented diets, it was determined thatwhen the gallic acid concentration increased, the total consumption amount alsoincreased. As the concentration of tannic acid added to the diets increased, thedevelopment time was found to be prolonged. It has been observed that the larvae hadresistance against the related concentrations and combinations of secondary compoundsused in this study and they could reach the pupae stage.
Kaynak
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisiCilt
6Sayı
10Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpJMU1EYzFOUT09https://hdl.handle.net/20.500.12712/7410