• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The investigation of prevalence, vancomycine resistance and slime factor production of enterococci isolated from chicken carcasses

Tarih

2011

Yazar

Sırıken, Belgin
Fındık, Arzu
İnat, Gökhan
Çadırcı, Özgür
Kevenk, Tahsin Onur

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu çalışma, Samsun İli’nde tüketime sunulan tavuk karkaslarındaki Enterococcus spp.’nin prevalansı, vankomisin dirençliliği ve slime faktör oluşturma yeteneklerini belirlemek amacıyla yapıldı. Bu amaçla, Slanetz ve Bartley besiyerinde direkt kültür tekniği ile 123 adet tavuk karkası analiz edildi. Bu örneklerin 41’inden (%33.3) izole edilen toplam 92 adet suş fenotipik olarak Enterococcus spp. olarak identifiye edildi. Tüm Enterococcus spp. izolatları, tuf genini hedefleyen PCR ile cins düzeyinde doğrulandı. Bu izolatların E.faecalis veya E.faecium olup olmadığını ve vankomisin dirençliliklerini belirlemek üzere, ddl ve van (van A, B, C1/2, D, E ve G) genlerinin amplifikasyonuna dayalı multipleks PCR gerçekleştirildi. Suşlardan 39 (%42.4) adedi E.faecalis olarak doğrulanırken, hiç bir suş E.faecium olarak identifiye edilmedi. Geri kalan 53 (%57.6) izolat ise E.faecalis ve E.faecium dışındaki Enterokok türleri olarak değerlendirildi. van A, B, C1/2, D, E ve G genleri, hiçbir izolatta belirlenmedi. Slime faktör üretimini belirlemek üzere Kongo Kırmızısı içeren Agar yöntemi kullanıldı ve hiçbir izolatta slime faktör üretimi belirlenmedi. Sonuç olarak, Samsun İli’nde tavuk karkaslarından izole edilen E.faecalis izolatlarının, vankomisin dirençliliği ve slime factor oluşturmaları yönünden halk sağlığı için potansiyel bir risk oluşturmadığı görülmüştür.
 
The aim of this study was to investigate the prevalence, vancomycin resistance and slime factor production of Enterococcus spp. in chicken carcasses consumed in Samsun province, north of the Turkey. For this purpose, 123 chicken carcasses were analyzed by direct culture technique on Slanetz and Bartley Medium and, a total of 92 Enterococci spp. were isolated from 41 (33.3%) out of the 123 samples and identified phenotypically. All enterococci isolates were confirmed at the genus level by a single PCR targeted tuf gene using Enterococcus specific primers. To identify these enterococci as either being E.faecalis or E.faecium and to detect vancomycin resistance, a multiplex PCR based on the amplification of ddl and van (van A, B, C1/2, D, E and G) genes were performed. While 39 (42.4%) and none of these isolates were identified as E.faecalis and E.faecium, respectively, and the remaining 53 isolates (57.6%) were identified as Enterococcus spp. except from E.faecalis and E.faecium. vanA, vanB, C1/2, vanD, vanE, vanG genes were not detected in any of the isolates by this multiplex PCR. To detect slime factor production, Congo Red Agar Method was used and slime factor production was not detected in any of the isolates. In conclusion, E.faecalis isolates from chicken carcasses in Samsun Province of Turkey do not constitute a potential risk to the public health for vancomycin resistance and slime factor production.
 

Kaynak

Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi

Cilt

22

Sayı

2

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRJek9UZzVPUT09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/7220

Koleksiyonlar

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.