Orman üçgülü yulaf karışımlarının silaj kalitesinin belirlenmesi
Özet
Bu çalışmada, orman üçgülü “OÜ” (Bituminaria bituminosa (L.) C.H. Stirt.) ile yulaf “Y” (Avena sativaL.) karışımlarının (% 100:0, 90:10, 80:20, 70:60, 60:40, 50:50, 40:60, 30:70, 20:80, 10:90 ve 0:100)silaj kalitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Hasat edilen bitkiler 2 cm boyutunda parçalandıktan sonrakarışım oranları dikkate alınarak vakum poşetlere doldurulmuş ve 45 gün süre ile 252 oC’de muhafazaedilmiştir. Silaj örneklerinde; fiziksel gözlemler (renk, koku, strüktür) ile kuru madde, ham protein, hamkül, ADF, NDF, laktik asit, asetik asit, bütürik asit, potasyum (K), fosfor (P), kalsiyum (Ca),magnezyum (Mg), demir (Fe), çinko (Zn), mangan (Mn), molibden (Mo), bakır (Cu) ve sodyum (Na)oranları belirlenmiştir. En yüksek ham protein oranı % 16.13 ile yalın orman üçgülünde belirlenmişancak, % 10Y90OÜ (% 15.13) karışımı da yalın orman üçgülü ile aynı grupta yer almıştır. ADF veNDF oranı sırasıyla % 27.85-39.22 ve % 39.10-62.61 arasında değişmiştir. En yüksek laktik asit içeriği% 20Y80OÜ (% 7.074), % 100OÜ (% 6.653) ve % 10Y90OÜ (% 6.606), en düşük ise %90Y10OÜ (% 1.975) silajlarından elde edilmiştir. Silajların asetik asit içeriği % 0.024-0.084 arasındadeğişirken, bütürik asite rastlanılmamıştır. Mineral içerik bakımından %100OÜ ve % 10Y90OÜsilajları diğer karışımlardan daha yüksek değere sahip olmuştur. Sonuç olarak, fiziksel kriterler ile kaliteözellikleri göz önüne alındığında, yulaf ile orman üçgülünün 10:90 karışımının silaj kalitesinin diğerkarışımlara oranla daha iyi olduğu tespit edilmiştir. The aim of current study was to determine silage quality traits of Tedera Bituminariabituminosa (L.) C.H. Stirt.). “T” and oat “O” (Avena sativa L.) mixtures (100:0, 90:10, 80:20, 70:60,60:40, 50:50, 40:60, 30:70, 20:80, 10:90 and 0:100%). The harvested plants were chopped in size of 2cm, and they filled into vacuum bags according to the mixture ratios, and then they were stored at 252oC for 45 days. In this study; physical observations (colour, structure, odour) with dry matter, crudeprotein, crude ash, ADF, NDF, lactic acid, acetic acid, butyric acid, potassium (K), phosphor (P),calcium (Ca), magnesium (Mg), iron (Fe), zinc (Zn), manganese (Mn), molybdenum (Mo), copper(Cu), and sodium (Na) ratios were determined. The highest crude protein content was determined insole tedera with 16.13 % and 10O90T % mixture was same statistical group with sole tedera (15.13%). ADF ve NDF ratio ranged between 27.85-39.22 % and 39.10- 62.61 %, respectively. The highestlactic acid was determined in 20O80T % (% 7.074), 100T % (% 6.653) and 10O90T % (% 6.606),while the lowest in 90O10T % (% 1.975). The acetic acid of the silages ranged between 0.024-0.084%, and the butyric acid content was not observed. 100T % and 10O90T % treatments were more thanvalue other mixtures in term of nutrients. As a result, it was determined that the silage quality of themixture of oat and tedera 10:90 was better than other mixtures in terms of the physical criteria andquality traits.
Kaynak
Anadolu Tarım Bilimleri DergisiCilt
34Sayı
3Bağlantı
https://doi.org/10.7161/omuanajas.548215https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpNeU1qVTNOdz09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/7065