Şeker pancarında yapraklara uygulanan neem preparatının Beet soilborne virus ve toprakların biyolojik özellikleri üzerine etkilerinin araştırılması
Özet
Beet soilborne virus (BSBV) şeker pancarı yetiştirilen alanlarda zarar oluşturan önemli virüslerden biri olup vektör protozoa Polymyxa betae Keskin tarafından taşınmaktadır. Yapraklara uygulama sonucunda neem preparatınm [Neem Azal-T/S, %10 azadiraehtin] şeker pancarında BSBV, vektör P. betae ve toprağın biyolojik özellikleri üzerine etkileri sera şartlarında araştırılmıştır. İncelenen topraklarda BSBV'nin varlığı tuzak bitki testi ve triple antibody sandwich-enzyme-linked immunosorbent assay (TAS-ELISA) testleri ile belirlenmiştir. Şeker pancarı köklerinde BSBV'nin konsantrasyonu yapraklara neem preparatı uygulandığında önemli derecede azalmıştır. TAS-ELISA absorbans değerleri 50, 100, 200 ve 400 ppm neem uygulamasında 1000 ppm dozdan daha düşük bulunmuştur. Üstelik, bu çalışmada yapraklara tüm neem uygulamalarında toprak biyolojik özelliklerinin (mikrobiyal biomas karbon, toprak solunumu, dehidrogenaz aktivitesi) kontrollere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Beet soilborne virus (BSBV) is an important soilborne virus that is transmitted by vector protozoa Polymyxa betae Keskin in growing areas of sugar beet. Effects of neem preparation [Neem Azal-T/S, %10 azadiraehtin] applied to sugar beet leaves on BSBV, it's vector P. betae and soil biological properties were studied under greenhouse conditions. The presence of BSBV was determined in soil samples using bait plant test and triple antibody sandwich-enzyme-linked immunosorbent assay (TAS-ELISA). The concentration of BSBV in sugar beet roots was significantly reduced by the application of neem preparation to the leaves. TAS-ELISA absorbance values in 50, 100, 200 and 400 ppm were lower than that in 1000 ppm of neem. Furthermore, in this study, it was determined that all treatments of neem on leaves increased soil biological properties (microbial biomass carbon, basal soil respiration, dehydrogenase activity) more over the controls.
Kaynak
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)Cilt
22Sayı
1Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TmpZM056YzM=https://hdl.handle.net/20.500.12712/6988