Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTuran, Hülya
dc.contributor.authorKaya, Yalçın
dc.contributor.authorSönmez, Gülşah
dc.date.accessioned2020-06-21T10:14:15Z
dc.date.available2020-06-21T10:14:15Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn1300-1590
dc.identifier.issn2148-3140
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TmpNMk1qQXc=
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/6966
dc.description.abstractDeniz ve tatlı sulardan sağlanan balıklar, beslenmemizde önemli ve besleyici bir yere sahiptir. Pek çok su ürünü, insan beslenmesi için mükemmel bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Protein kaynakları içerisinde sindirilme derecesi yüksek olan su ürünleri diğer yüksek proteinli besinlerle karşılaştırıldığında yağ oranı bakımından oldukça düşüktür. Ayrıca, su ürünleri sağlığa yararı kanıtlanan n-3 serisi çok doymamış uzun zincirli yağ asitlerinin tek kaynağıdır. Yapılan çeşitli çalışmalarla su ürünlerinde bulunan iki predominant omega-3 yağ asiti Eicosapentaenoic asit (EPA) ve Docosahexaenoic asit (DHA)'in sağlık açısından olumlu etkide olduğu belirlenmiştir. Bu iki yağ asiti vücutta önemli biyokimyasal ve fizyolojik değişikliklere yol açar. Omega-3 yağ asitleri, insan sağlığını etkileyen kalp hastalığı, kanser, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde yararlı etkilerinden dolayı önerilmektedir.en_US
dc.description.abstractThe fish obtained from sea and freshwaters are an important component in our nutrition. A great deal of seafood is a perfect vitamin and mineral source for nutrition of human. The protein in seafood is higher digestible form and its fat content is lower than foods with high protein. Besides, seafood is the only source of fatty acids with long chain polyunsaturated n-3 series evidenced benefit to health. According to various studies, of Eicosapentaenoic acid (EPA) and Docosahexaenoic acid (DHA) which both are predominant omega-3 fatty acids (co-3) have positive effect from point of the health. These two fatty acids have been shown to cause significant biochemical and physiological changes in the body. Omega-3 fatty acids have been suggested to have beneficial effects in the prevention and/or treatment of major diseases affecting human health; such as coronary heart disease, cancer, diabetes and high blood pressure.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBalıkçılıken_US
dc.subjectZoolojien_US
dc.titleBalık etinin besin değeri ve insan sağlığındaki yerien_US
dc.title.alternativePosition in human health and food value of fish meaten_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume23en_US
dc.identifier.issue1-3suplen_US
dc.identifier.startpage505en_US
dc.identifier.endpage508en_US
dc.relation.journalSu Ürünleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster