Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSamsun, Necati
dc.contributor.authorSamsun, Osman
dc.contributor.authorKalaycı, Ferhat
dc.date.accessioned2020-06-21T10:10:22Z
dc.date.available2020-06-21T10:10:22Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.issn1300-2708
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TlRFNU56QXc=
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/6823
dc.description.abstractBu araştırma, Sinop bölgesinde 2001 yılı içerisinde avlanan kalkan (Scophthalmus nıaeoticus Pallas 1811) balığının et verimi ile protein ve yağ oranının mevsimsel değişiminin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Dişi bireylerin iç organ, yüzgeçler, karaciğer, kuyruk ve böbreklerinin vücut ağırlığına göre yüzde oranlan sırasıyla %4,08, %3,24, %l,90, %1,16 ve %0,48 olarak bulunmuştur. Bu oranlar erkek bireyler için ise %3,58, %3,51, %1,62, %1,33 ve %0,53 şeklinde hesaplanmıştır. Erkek ve dişi balıkların %72,660,59 ve 69,400,694 olarak belirlenen net et oranlan arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P0,05). Dişi balıkların kış, ilkbahar, yaz ve sonbahar için hesaplanan ortalama et verimleri sırasıyla %69,81, %66,67, %73,58 ve %72,64 ve bu mevsimlerde erkek bireylerin ortalama et verimleri ise sırasıyla %70,77, %71,89, %76 ve %73,59 şeklinde bulunmuştur. Ortalama protein ve yağ oranları dişi bireyler için 20,420,218 ve 1,030,064, erkek bireyler için 20,660,237 ve l,150,036 olarak hesaplanmıştır. Bu çalışma sonunda kalkan balığının en iyi et verimine ve kimyasal yapısına sonbaharda sahip olduğu belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the changes of meat yield and protein and oil rates composition of turbot (Scophthalmus maeoticus Pallas, 1811), caught in Sinop area in 2001, according to season. The internal organs, fins, liver, tail and kidney rates of turbot according to total weight for sexes were calculated as 4.08%, 3.24%, 1.90 %, 1.16% and 0.48% in females and 3.58%, 3.51%, 1.62%, 1.33% and 0.53% males, respectively. It was determined that there was a significant difference between male (72.66%) and female (69.40%) meat yields (P<0.05). The mean meat yield of turbot according to sexes were calculated as 69.81%, 66.67%, 73.58%, 72.64% in females and 70.77%, 71.89%, 76%, 73.59% in males for winter, spring, summer and autumn, respectively. The mean crude protein and crude oil of female was 20.42±0.218 and 1.03±0.064, while male was 20.660.237 and 1.15±0.036. At the end of this study, it was determined that the highest value of turbot meat yield and chemical structure were in the autumn.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleSinop Bölgesinde (Karadeniz) avlanan kalkan (Scophthalmus maeoticus Pallas, 1811) balığının et verimi ile protein ve yağ oranlarının mevsimsel değişimien_US
dc.title.alternativeSeasonal variations of meat yield and protein & oil rates of turbot (Scophthalmus maeoticus Pallas, 12811) caught in Sinop region (Black Sea)en_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume17en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage629en_US
dc.identifier.endpage635en_US
dc.relation.journalFırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster