Farklı gıda boyalarında akrilik kaide rezinlerinin renk sabitliğinin incelenmesi
Abstract
Amaç: Dental restorasyonlar ağız ortamında farklı etkenlere bağlı olarak renk değişikliği gösterebilirler. Bu in vitro çalışmanın amacı enjeksiyon yöntemi ve geleneksel yöntemle muflalanan ısı ile polimerize olan iki akrilik rezinin gıda boyalarındaki renk sabitliklerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Her bir akrilik rezin için 28 adet olmak üzere, 10 mm çapında ve 2 mm yüksekliğinde toplam 56 adet örnek üretici firmaların önerilerine göre hazırlandı. Örnekler her biri 7 örnek içeren dört gruba ayrıldı. Her iki akrilik rezin için birer grup kontrol grubu olarak belirlendi ve distile suda bekletildi. Deney gruplarında ise örnekler %3'lük eritrozin, tartrazin ve sunset yellow gıda boyalarında bekletildi. Birinci renk ölçümü örnekler solüsyonlara konulmadan önce diğer ölçümler örnekler solüsyonlara konulduktan sonra birinci, ikinci ve üçüncü ay sonunda küçük alan kolorimetresi kullanılarak yapıldı. Örneklerin renk farklılıkları (AE) hesaplandı ve tekrarlanır ölçümlü iki yönlü varyans analizi ve çoklu karşılaştırma testi (Bonferroni) kullanılarak istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Akrilik rezinler arasında ve gıda boyaları arasında istatistiksel olarak fark bulundu (p0.001). Ayrıca zamana bağlı olarak AE değerlerinin anlamlı bir şekilde arttığı gözlendi (p0.001). Akrilik rezinler karşılaştırıldığında, enjeksiyon yöntemi ile muflalanan akrilik rezin daha yüksek AE değerleri gösterdi (p 0.001). Gıda boyaları arasında en düşük AE değerleri sunset yellow ile elde edildi. Enjeksiyon yöntemi ile hazırlanan gruplarda AE değerleri 3.46 ile 8.60 arasında değişirken, geleneksel yöntemle hazırlanan gruplarda AE değerlerinin 1.49 ile 3.62 arasında değiştiği görüldü. Sonuç: Enjeksiyon yöntemi ile muflalanarak hazırlanan akrilik rezin, geleneksel yönteme göre daha düşük renk sabitliği gösterirken, daha az iyonize grup içeren gıda boyası sunset yellow ile daha düşük AE değerleri elde edildi. Objective: Dental restorations can show color differences under different conditions in the mouth. The aim of this in vitro study is to investigate the color stability of an enjection molded and a convensional molded heat polymerized acrylic resins in food colorant solutions. Material and method: For each acrylic resin material twenty eight specimens, totally 56 specimens, in 10 mm diameter and 2 mm thick were fabricated according to manufacturers' instructions . The specimens were divided into 4 groups of 7. One of the groups of each acrylic resin were served as control and were exposed to distilled water. In experimental groups, the specimens were exposed to 3 % erythrosine, tartrazine and sunset yellow food colorants. The first color measurements were made before the specimens placed into food colorants and the other measurements were made after first, second and third months using a small area colorimeter. The color differences of the specimens were calculated and compared with repeated measures of 2-way analysis of variance and the Bon¬ferroni multiple comparison tests. Results: Statistically differences were found between the acrylic resins and between the food colorants (p<0.001). Also the AE valu¬es were increased significantly according to increase of the time (p<0.001). Enjection molded acrylic resin showed higher AE valu¬es (p< 0.001). The lowest AE values were obtained with sunset yellow. While the AE values of the enjection molded arylic resin gro¬ups were ranged from 3.46 to 8.60, the AE values of the conventional molded arylic resin groups were ranged from 1.49 to 3.62. Conclusion: While the enjection molded acrylic resin showed lower color stability than convensional molded heat polymerized acrylic resin, lower AE values were obtained with sunset yellow which has lower ionable groups than the other food colorants .
Source
Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi (.Acta Odontologica Turcica)Volume
23Issue
2URI
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TlRnNE5EUTA=https://hdl.handle.net/20.500.12712/6753