Farklı içeceklerin protez kaide akriliklerinin renk stabilitesi üzerine etkileri
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı günümüzde en sık kullanılan iki farklı protez kaide akrilik rczininin farklı içeceklerde renk stabililclerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 6 farklı içeceğin (su, kahve, çay, kola, vişne suyu ve kırmızı şarap) 2 farklı protez kaide akriliğinin (Meliodent, QC-20) renk stabilitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Her bir akrilik rezin materyalinden 15 mm çapında, 2 mm kalınlığında 30 adet silindirik blok hazırlandı. Hazırlanan örnekler, farklı içecekleri değerlendirmek için her biri 5 örnekten oluşan 6 gruba ayrıldı. Örnekler bu içecekler içinde 48 saat 37C de bekletildi. Tüm çalışma gruplara ait örneklerin renkleri içeceklerde bekletilme işleminden önce ve sonra CIE L*a*b* sistemi kullanılarak kolorimetre (Minolta CR-300) ile ölçüldü ve renk değişiklikleri (AE*) hesaplandı. Elde edilen verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde 2 faktörlü faktöriyel deneme planı (Two-way Anova) kullanıldı. Ortalamaların çoklu karşılaştırması Tukey çoklu karşılaştırma testi ile yapıldı (cc.O5). Bulgular: İki faktörlü faktöriyel deneme planı sonuçlarına göre çalışmada kullanılan farklı kaide akrilikleri, içecekler ve bunların etkileşimleri istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir (P0.05). Meliodent ve QC-20 akrilik rezin için en düşük renk değişikliği suda bekletilen gruplarda elde edilmiştir. Meliodent grubu içinde en fazla renk değişikliği aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmayan (p0.05) kahve (3.50) ve çay (3.87) gruplarında ortaya çıkarken, QC-20 akrilik rezininde en fazla renk değişikliği çay grubunda (4.35) de ortaya çıkmıştır. Çalışmada incelenen iki farklı kaide akriliğinin renk değişimleri karşılaştırıldığında QC-20 akrilik rezini Meliodentîe göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde (p0.001) daha fazla renk değişikliği gösterdiği görülmektedir. Sonuç: Bu çalışmanın sınırlamaları dahilinde Meliodent akrilik rezin materyali QC-20 ye göre incelenen içecekler için renk değişimi bakımından daha stabil bulunmuştur. Meliodent için çay, QC-20 için çay ve kahvede meydana gelen renk değişikliği klinik olarak kabul edilebilir sınır olan 3.7 nin üzerindedir. Bundan yola çıkarak protez kaidelerinde bu akrilikler kullanılan hastalar çay ve kahvenin protezlerinde yapabileceği renk değişimi konusunda bilgilendirilmelidirler. Aim: The purpose of this study was to evaluate the color stability of denture base acrylic resin materials upon exposure to different drinks. Material and Methods: In this study, effects of 6 different drinks (water, coffee, tea, cola, sour cherry juice, and red wine) on color stability of 2 denture base acrylic resin materials (Meliodent, QC-20) were evaluated. Thirty cylindrical specimens (15x2 mm) were prepared for each of acrylic resin materials. The prepared specimens were divided into 6 groups (n5) for storage in different types ol drinks. Specimens were storied in different drinks for 48 hours at 37°C. Color of all specimen groups were measured before and after exposure with a colorimeter (Minolta CR-300) using CIE L*a*b* relative then color changes (AE*) were calculated. The statistical analysis of the color variation data included a 2-way analysis of variance (ANOVA). Then the means were compared by Tukey HSD test (oe.05) Results: According to 2-way ANOVA, acrylic resin materials, drinks, and their interaction were statistically significant (P<.05). For Meliodent and QC-20 acrylic resins, the lowest color difference values were observed in water groups. In the Meliodent acrylic resin material, the highest color difference was observed in Coffee (3.50) and Tea (3.87) groups which was not significantly different from each other. In the QC-20 acrylic resin material, the highest color difference was observed in Tea group (4.35). When comparing the 2 different acrylic resin materials, the Meliodent demonstrated statistically significantly less color change than the QC-20. Conclusion: In the limitation of this study, Meliodent was found more color stable than the QC-20. Color change values of tea for Meliodent and color change values of coffee and tea for QC-20 were greater than or equal to 3.7. These values were considered visually perceptible as well as clinically unacceptable. However, when 1 of these materials is used, the patient should be informed about the color change that is caused by tea and coffee.
Kaynak
Ondokuz Mayıs Üniv. Diş Hekimliği Derg.Cilt
6Sayı
3Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TlRVeU9EUTA=https://hdl.handle.net/20.500.12712/6703