• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Yakın Kızılötesi Spektroskopisi ile Ölçülen Rejyonel Serebral Oksijen Satürasyonu: Sistematik Bir Derleme

Tarih

2018

Yazar

Kaya, Cengiz
Er, Mehmet Can

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Near-infrared ışığın dokulara penetre olabilmesi, oksihemoglobin ve deoksihemoglobin tarafındanabsorbe edilebilmesi rejyonel serebral oksijen satürasyon ölçümünün temel prensibinioluşturur. Bu yöntemle, serebral dokunun oksijen arz-talep dengesi devamlı ve gerçek zamanlıolarak değerlendirilebilmektedir. Ölçümlerde, beyinde venöz, kapiller ve arteriyel kompartmanlardabulunan kan volümünün sabit bir değer olduğu varsayılır. Bu sebeple serebral oksimetrelerbu kompartmanlara ait oksijenizasyonla ilgili ortalama bir değer sunmaktadırlar.Düşük rejyonel serebral oksijen satürasyon değerleri serebral hipoksi ve/veya iskemi ile ilişkilendirilmiştir.Ancak serebral oksimetrelerin postoperatif nörolojik komplikasyonları azalttığıyönündeki veriler çelişkilidir. Bu yüzden genel anestezi uygulamalarında rutin bir monitörizasyonyöntemi olarak kullanılması önerilmemiştir. Yine de özellikle kardiyak cerrahi ve karotisendarterektomi cerrahisinde kullanımı faydalı olabilir.
 
Penetration of near-infrared light into the tissue and its absorption by oxyhemoglobin anddeoxyhemoglobin constitute the basic principle of regional cerebral oxygen saturationmeasurement. With this method, oxygen supply-demand balance of the cerebral tissue canbe evaluated continuously and real-timely. Blood volume present in venous, arterial andcapillary compartments of the brain is assumed to be a constant volume in the measurements.Therefore, cerebral oximeters provide an average value related to the oxygenation of thesecompartments. Low regional cerebral oxygen saturation values were associated with cerebralhypoxia and/or ischemia. However, the data showing that cerebral oximeters decreasepostoperative neurological complications are conflicting. Therefore, it has not been suggestedas a routine monitoring method in general anaesthesia applications. İts use may be helpfulespecially in cardiac surgery and carotid endarterectomy surgery.
 

Kaynak

Bozok Tıp Dergisi

Cilt

8

Sayı

1

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWprd09UTTRPQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/6667

Koleksiyonlar

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.