Show simple item record

dc.contributor.advisorYamak, Umut Sami
dc.contributor.authorNajem, Omar Farooq
dc.date.accessioned2023-10-09T05:28:26Z
dc.date.available2023-10-09T05:28:26Z
dc.date.issued2022en_US
dc.date.submitted2022-03-18
dc.identifier.citationNajem, O. F. (2022). Tavuk yumurtalarında yumurta şekil indeksinin kuluçka sonuçlarına ve civciv kalitesine etkileri. (Yüksek lisans tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.en_US
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/142194.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/34316
dc.description.abstractBu tez çalışmasında, tavuk yumurtalarında yumurta şekil indeksinin kuluçka sonuçlarına ve civciv kalitesine etkileri araştırılmıştır. Austrolop ticari sürüsünden temin edilen kuluçkalık yumurtalar, şekil indeksi bakımından üç gruba ayrılmıştır. İlk grup şekil indeksi 72'den küçük olan yumurtalar, ikinci grup şekil indeksi 72 ve 76 arasında olanlar ve son grup da şekil indeksi 76'dan büyük olanlar şeklinde oluşturulmuştur. Araştırmada toplam1484 tavuk yumurtası kullanılmıştır. Yumurta ağırlıkları bakımından indeks grupları arasında önemli farklılık bulunmamıştır. Tüm gruplarda yumurta ağırlığı 63,5 gram seviyesinde tespit edilmiştir. Ancak, çalışma sonuçları şekil indeks grupları arasında döllük, çıkış gücü ve kuluçka randımanı bakımından istatistiksel olarak önemli farklılıklar olduğunu göstermiştir (P<0.01). En yüksek döllülük oranı şekil indeksi 72'den küçük olan yumurtalarda tespit edilmiştir (%93.63). Şekil indeksi 72-76 arasında olan ve 76'dan büyük olan yumurtalarda ise sırası ile %89.29 ve %84.63 döllülük belirlenmiştir (P<0.01). Çıkış gücü oranları da benzer sıra ile yüksek bulunmuştur. En yüksek çıkış gücü (%91.52) şekil indeksi 72'den küçük olan yumurtalarda gerçekleşirken, indeksin 72-76 aralığında olduğu yumurtalarda %90.93, 76'dan büyük olanlarda ise %82.04 olarak gerçekleşmiştir (P<0.05). Embriyonik ölüm yüzdeleri arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P<0.05). En yüksek embriyonik ölüm %11.9 ile şekil indeksi 76'dan büyük olan yumurtalarda görülmüştür. İndeksin 72-76 arasında olduğu ve 72'en küçük olduğu yumurtalarda ise sırası ile %5.6 ve %5.7 şeklinde benzer embriyonik ölüm oranları tespit edilmiştir. Kuluçkada yumurta ağırlık kaybı en yüksek (%8.75) şekil indeksinin 72'den küçük olduğu grupta, en düşük (%8.38) ise indeksin 72-76 aralığında olduğu grupta tespit edilmiştir (P<0.05).en_US
dc.description.abstractIn this study, the effects of egg shape index on hatching results and chick quality were investigated. Hatching eggs which were obtained from a commercial Austrolop flock were divided into three groups in terms of shape index. The first group was formed as eggs with a shape index less than 72, the second group as those with a shape index between 72 and 76, and the last group as those with a shape index greater than 76. A total of 1484 chicken eggs were used in the study. There was no significant difference between the index groups in terms of egg weights. Egg weight was determined around 63.5 grams in all groups. However, the results of the study showed that there were statistically significant differences between shape index groups in terms of fertility, hatchability of fertile eggs and total hatchability (P<0.01). The highest fertility rate was found in eggs with a shape index less than 72 (93.63%). Fertility rates were 89.29% and 84.63%, respectively, in eggs with shape index between 72-76 and greater than 76 (P<0.01). Hatchability was also found to be high in a similar order. The highest hatchsbility (91.52%) was observed in eggs with a shape index less than 72, 90.93% in eggs with an index between 72-76, and 82.04% in eggs with a shape index greater than 76 (P<0.05). Differences between embryonic mortality percentages were found to be statistically significant (P<0.05). The highest embryonic mortality was seen in eggs with a shape index greater than 76 with 11.9%. Similar embryonic mortality rates were found in eggs with an index between 72-76 and the smallest 72, as 5.6% and 5.7%, respectively. Egg weight loss during incubation was highest (8.75%) in the group with shape index less than 72, and lowest (8.38%) in the group with the index in the range of 72-76 (P<0.05).en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectyumurta şekil indeksien_US
dc.subjectkuluçkaen_US
dc.subjecttavuk yumurtasıen_US
dc.subjectkuluçka özelliklerien_US
dc.subjectcivciv kalitesien_US
dc.subjectegg shape indexen_US
dc.subjectincubationen_US
dc.subjectchicken eggen_US
dc.subjecthatching traitsen_US
dc.subjectchick qualityen_US
dc.titleTavuk yumurtalarında yumurta şekil indeksinin kuluçka sonuçlarına ve civciv kalitesine etkilerien_US
dc.title.alternativeThe effects of eggs shape index on hatch results and chick quality in chicken eggsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalıen_US
dc.contributor.authorID0000-0003-3290-0946en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-6435-4866en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record