Samsun ilindeki tarım arazilerinin atıl kalmasında etkili faktörler
Künye
Esen, A. (2022). Samsun ilindeki tarım arazilerinin atıl kalmasında etkili faktörler. (Yüksek lisans tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.Özet
Beslenme, insanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için temel ihtiyaçlarından biridir.
Giderek artan nüfusun beslenme ihtiyaçlarının karşılanması için mevcut tarım
arazilerinin tamamından üretim amacıyla yararlanılması ve arazi veriminin arttırılması
önem arz etmektedir. Oysa Türkiye’de önemli miktarda üretime alınmayan veya
kullanılmayan tarım arazisi bulunmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Samsun İlindeki
âtıl tarım arazisi varlığı ve etkili faktörlerin araştırılmasıdır. Araştırmanın ana
materyalini, Samsun İlindeki âtıl tarım arazilerinin %89’unun bulunduğu Kavak,
Alaçam, Yakakent, Asarcık, Lâdik ve Tekkeköy ilçelerinde kartopu örnekleme
yöntemine göre belirlenen 108 tarım işletmesinden yüz yüze yapılan anketlerden elde
edilen birincil veriler oluşturmaktadır. Tarım işletmelerindeki âtıl tarım arazisi
miktarını etkileyen faktörler, yarı logaritmik regresyon modelinden yararlanılarak
analiz edilmiştir. Görüşülen üreticilerin %69’u hanesindeki gençlerin tarıma devam
etmesini istedikleri halde gençlerin sadece %20’sinin tarımı devam ettirmeye meyilli
oldukları tespit edilmiştir. Görüşülen üreticilerin mülk arazilerinin ortalama %26’sının
(11 da) âtıl kaldığı belirlenmiş olup, %7’sinin ise mülk arazilerinin tamamını boş
bıraktıkları tespit edilmiştir. Tarım işletmelerinin genellikle toprak işlemenin zor
olduğu, yüksek meyilli ve taşlı arazilerini boş bıraktıkları belirlenmiştir. İşletmecilerin
%89’u mevcut koşulların devam etmesi durumunda gelecekte tarım arazilerini
işlemeyeceklerini belirtmişlerdir. Model sonuçları; bir dekar daha fazla tarım arazisi
olan işletmelerde diğerlerine göre âtıl tarım arazisi miktarı 0.8 dekar daha fazladır.
Daha fazla düşük kalitede toprak yapısına sahip işletmelerin âtıl tarım arazisi miktarı
diğer işletmelere göre 0.3 dekar daha fazladır. Devlet desteklemesinden 1000 TL daha
fazla yararlanan işletmeler diğerlerine göre 0.819 dekar daha az âtıl tarım arazisine
sahiptirler. Toplulaştırma yapılmasını isteyen işletmelerin âtıl tarım arazisi varlığı
diğerlerine göre 0.193 dekar daha azdır. Toplam geliri 1000 TL fazla olan işletmelerin
diğer işletmelere göre 2.1 dekar daha fazla âtıl tarım arazisi bulunmaktadır.
Toplulaştırma, spesifik desteklemelerin sağlanması ve kırsal bölgelerdeki sosyal
imkanların artırılması yoluyla araştırma bölgesindeki âtıl tarım arazilerinin üretime
kazandırılmasına katkı sağlayabileceği ifade edilebilir. Nutrition is one of the basic needs that enable people to survive in their lives.
Benefiting from all of the available agricultural lands for production and increasing
the yield of the land play a crucial role in meeting the nutritional needs of the
increasing population. However, in Turkey, there is a significant amount of
agricultural land that is not utilized for production purposes. This research aimed to
assess the existence of idle agricultural land and the factors affecting agricultural lands
to remain idle in Samsun Province. The main material of the research consists of the
primary data obtained through face-to-face surveys of 108 farmers that were selected
by the snowball sampling method. The research areas were Kavak, Alaçam, Yakakent,
Asarcık, Ladik and Tekkeköy districts, where 89% of the idle agricultural lands are
located, in Samsun province. Factors affecting the amount of idle farmland in
agricultural farms were analyzed using the semi-logarithmic regression model.
Although 69% of producers were willing to have young people in their households
continue agriculture, only 20% of the young people were willing to continue
agriculture. It was determined that while the producers left on average 26% (11
decares) of their property land idle, 7% of the producers left their entire property land
idle. It has been determined that farmers generally leave agricultural lands idle that are
difficult to cultivate, have high slopes and are stony. The majority of farmers (89%)
stated that if current conditions continue, they will not cultivate agricultural lands in
the future. Model results showed that the amount of idle agricultural land of farmers
with one more decare is 0.8 more decares than the others. Moreover, the amount of
idle agricultural land of farmers with one more decare of agricultural land having lowquality soil structure is 0.3 decares more than others. In addition, farmers that benefit
from government support by 1000 TL more have 0.819 decares less idle agricultural
land than others. The existence of idle agricultural land of farmers that want to
participate in consolidation is 0.193 decares less than the others. Farmers having a total
income of 1000 TL more have 0.819 decares less idle agricultural land than others.
Consolidation, providing specific support and increasing social opportunities in rural
areas will play an important role in bringing the idle agricultural lands in the research
area into production.