• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Biyoloji Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Biyoloji Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Besin tipi ve sıcaklığın sarcophaga crassipalpis (Macquart, 1839) (Dıptera: Insecta)'in hayat döngüsüne etkisi

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Tez (1.498Mb)

Tarih

2022

Yazar

Bulut, Meltem

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Bulut, M. (2022). Besin tipi ve sıcaklığın sarcophaga crassipalpis (Macquart, 1839) (Dıptera: Insecta)'in hayat döngüsüne etkisi. (Yüksek lisans tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.

Özet

Bu araştırmada, adli vakalardaki ölüm sonrası geçen zamanı belirlemede kullanılması nedeniyle adli entomolojik yönden oldukça önem arz eden Sarcophaga crassipalpis türünün 5 farklı sıcaklık (15° C, 20° C, 25° C, 30° C, 32° C) ve 3 farklı besi yeri (kas doku, kalp doku, dil doku) ortamındaki gelişimi incelenmiştir. Beş farklı sıcaklıktaki kas doku, kalp doku ve dil doku besi yeri ortamında larva evrelerinin süreleri, pupa süresi, ergin yaşam süresi, pupa ile erginin ağırlıkları, ergin erkek ve dişi gelişim oranları belirlenmiştir. Sarcophaga crassipalpis türüne ait larva, pupa, ergin safhalarının farklı sıcaklık ile çeşitli besi yeri ortamlarındaki gelişim süreleri saat ve gün olarak tespit edilmiş ve optimum gelişim değerleri belirlenmiştir. Morfolojik tür teşhisi ile DNA analizi sonuçlarının uyumlu olduğu görülmüştür. Araştırmada elde edilen sonuçların adli vakalarda ölümden sonra geçen zaman aralığının doğru veya doğruya en yakın zamanın belirlenmesinde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
 
In this study, the development of Sarcophaga crassipalpis species, which is very important in the forensic entomological aspect due to the use of the post death time in judicial cases, was examined in the development of 5 different temperatures (15° C, 20° C, 25° C, 30° C, 32° C) and 3 different media (chicken heart, bovine minced meat, bovine tongue). In five different temperatures, muscle tissue, heart tissue and tongue tissue media, the duration of larvae stages, pupa duration, adult life expectancy, pupae weights, adult male and female development rates were determined. Sarcophaga crassipalpis type larvae, pupa, adult phases of different temperature and development times in various fattening environments were determined as clock and day and optimum development values were determined. Morphological species diagnosis and DNA analysis results were observed to be consistent. It was concluded that the results obtained in this study could be used to determine the time interval after the death in judicial cases.
 

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/144856.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/34172

Koleksiyonlar

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [277]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.