Adölesanların sağlık okuryazarlığı düzeyleri ile yeme tutumları arasındaki ilişki
Künye
Çınkıl, Z. (2022). Adölesanların sağlık okuryazarlığı düzeyleri ile yeme tutumları arasındaki ilişki. (Yüksek lisans tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.Özet
Amaç: Araştırma adölesanların sağlık okuryazarlık düzeyleri ve yeme tutumları
arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipteki araştırma 07.02.2022-
07.03.2022 tarihleri arasında bir ilçe merkezinde öğrenim gören 1519 adölesan ile
gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Türkiye Sağlık
Okuryazarlığı Ölçeği-32 ve Yeme Tutum Testi kullanılmıştır Verilerin
değerlendirilmesi, SPSS 21 istatistik programında verilerin güvenirlik analizi için
parametrik olan Bağımsız gruplar t testi, ANOVA testi, Pearson korelasyon
kullanılmıştır.
Bulgular: Araştırmaya katılan adölesanların yaş ortalaması 16,03±1,28 olup
%57,7’si kadın cinsiyettedir. Adölesanların %66’sının normal BKİ değerine sahip
olduğu belirlenmiştir. Adölesanların Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-32 ölçeği
toplam puan ortalaması 33,68±10,33 olarak bulunmuş, %31,3’ünün yeterli sağlık
okuryazarlığı düzeyine, %28,8’inin sorunlu-sınırlı sağlık okuryazarlığı düzeyine sahip
olduğu tespit edilmiştir. Adölesanların Yeme Tutum Testi puan ortalaması ise
12,20±12,24 olarak hesaplanmış olup, %20,4’ünün riskli yeme tutumuna sahip olduğu
belirlenmiştir. Adölesanların yaş özelliği ile sağlık okuryazarlığı ve yeme tutumu puan
ortalamaları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p<0,05).
Adölesanların Sağlık Okuryazarlığı ile Yeme Tutumu düzeyleri arasında çok zayıf
anlamlı ilişki saptanmıştır.
Sonuç: Bu çalışmada adölesanların çoğunluğunun yeterli sağlık okuryazarlığı
düzeyine ve normal yeme tutumuna sahip olduğu bulunmuştur. Adölesanların BKİ
değeri normalin altında ve üstünde olanların olumsuz yeme tutumuna sahip olduğu
belirlenmiştir. Ayrıca yaş arttıkça sağlık okuryazarlığı ve yeme tutumu puanlarının da
arttığı tespit edilmiştir. Aim: The research was conducted to determine the relationship between
adolescents' health literacy levels and eating attitudes.
Material and Method: The descriptive and correlational research was
conducted with 1519 adolescents studying at high school in a district center between
07.02.2022 and 07.03.2022. The study was carried out. Personal Information Form,
Turkey Health Literacy Scale-32 and Eating Attitude Test were used to collect the
data. Parametric Independent groups t test, ANOVA test, Pearson correlation were
used for the evaluation of the data, for the reliability analysis of the data in the SPSS
21 statistical program.
Results: The mean age of the adolescents participating in the study was
16,03±1,28 and 57,7% of them were female. It was determined that 66% of the
adolescents had normal BMI values. Adolescents' Turkey Health Literacy Scale-32
scale total score average was found to be 33,68±10,33, 31,3% of them had adequate
health literacy level and 28,8% of them had problematic-limited health literacy level.
Adolescents' Eating Attitude Test mean score was calculated as 12,20±12,24 and it
was determined that 20,4% of them had risky eating attitudes. A statistically significant
difference was found between the age characteristics of the adolescents and the mean
scores of health literacy and eating attitude (p<0,05). A very weak significant
relationship was found between the levels of adolescents' Health Literacy and Eating
Attitudes.
Conclusion: In this study, it was found that the majority of adolescents had
adequate health literacy and normal eating attitudes. It was determined that adolescents
whose BMI values were below or above normal had a negative eating attitude. In
addition, it has been determined that as age increases, health literacy and eating attitude
scores also increase.