Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorAtasever, Savaş
dc.contributor.authorKural, Ahmet Serkan
dc.date.accessioned2022-12-22T13:19:36Z
dc.date.available2022-12-22T13:19:36Z
dc.date.issued2021en_US
dc.date.submitted2021-01-25
dc.identifier.citationKural, A.S. (2021). Samsun ili Alaçam ilçesi damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye işletmelerde bazı yetiştirme uygulamaları ile buzağı kayıpları arasındaki ilişkiler. (Yüksek lisans tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.en_US
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/135106.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/33815
dc.description.abstractBu çalışmada, süt sığırcılığı işletmelerindeki bazı yetiştiricilik uygulamaları ile buzağı kayıpları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Alaçam Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB)'nekayıtlı 39 işletme; yapısal faktörler olan yetiştiricinin eğitim düzeyi (ED), deneyimi (YD), çalışan kişi sayısı (ÇS) ve toplam sığır sayısı (SS) ile yetiştiricilik uygulamaları (buzağıların bireysel barındırılması (BB), buzağı bölmesi tahsisi (BBT) ve sütten kesim süresi (SK)) yönünden incelenmiştir. Yüz yüze görüşmelerdeki anket soruları, işletmelerdeki gözlemler ve DSYB'nin 2018 ve 2019 yıllarına ait kayıtları değerlendirilmiştir. Gruplar arasında istatistiksel fark bulunmazken, işletme başına ölü buzağı sayısı (0.64±0.25) ve buzağı kayıp oranının (3.42±1.07%) makul sınırlarda olduğu tespit edilmiştir. Sığırcılık işletmelerindeki buzağı kayıplarının azaltılması için buzağı yetiştirme yöntemlerine daha fazla özen gösterilmesi önerilmektedir.en_US
dc.description.abstractIn this study, the relationships between some husbandry practices and calf losses in dairy farms were investigated. A total of 39 farms enrolled to Alacam Cattle Breeders Association (CBA), were evaluated by structural factors (education level of farm owner: EL, personnel number: PN, experience of the farm owner: EF and number of cows: NC) and husbandry practices (individual calf housing: ICH, calving pen: CP and weaning period: WP). The questionnaires for interview, observations on farm level and records of CBA belonging to 2018 and 2019 were examined. While no significant difference was found among all groups, dead calf number per farm (0.64±0.25) and the mean of calf loss rate (CLR) per farm (3.42±1.07%) were assumed within the acceptable thresholds. Presenting more attention on calf rearing methods is suggested to decrease the calf mortality in cattle farms.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectbuzağıen_US
dc.subjecthayvan sağlığıen_US
dc.subjectölüm oranıen_US
dc.subjectsüt sığırcılığıen_US
dc.subjectsürü yönetimien_US
dc.subjectcalfen_US
dc.subjectanimal healthen_US
dc.subjectmortalityen_US
dc.subjectdairy husbandryen_US
dc.subjectherd managementen_US
dc.titleSamsun ili Alaçam ilçesi damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye işletmelerde bazı yetiştirme uygulamaları ile buzağı kayıpları arasındaki ilişkileren_US
dc.title.alternativeRelationships between calf losses and some husbandry practices in farms enrolled to cattle breeders association of Alacam county of Samsun provinceen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster