Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorPekşen, Aysun
dc.contributor.authorOkuyucu, Havva
dc.date.accessioned2022-09-20T13:09:56Z
dc.date.available2022-09-20T13:09:56Z
dc.date.issued2021en_US
dc.date.submitted2021-02-04
dc.identifier.citationOkuyucu, H. (2021). Farklı yetiştirme ortamlarının flammulina velutipes mantarının verim ve kalitesi üzerine etkisi. (Yüksek lisans tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.en_US
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/135292.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/33501
dc.description.abstractBu çalışmada buğday samanına (BS), farklı oranlarda (%20, 40 ve 60) buğday kepeği (BK), pirinç kepeği (PK) ve çay atığı (ÇA) ilave edilerek hazırlanan 9 yetiştirme ortamının [(%80 BS + %20 BK), (%60 BS + %40 BK), (%40 BS + %60 BK), (%80 BS + %20 PK), (%60 BS + %40 PK), (%40 BS + %60 PK), (%80 BS + %20 ÇA), (%60 BS + %40 ÇA), (%40 BS + %60 ÇA)] Flammulina velutipes mantarının verim, biyolojik etkinlik (BE) ve bazı kalite özellikleri üzerine etkileri belirlenmiştir. Çalışmada Türkiye mikobiyotasından izole edilen Flammulina velutipes (M300) suşu (ırkı) kullanılmıştır. Farklı yetiştirme ortamları arasında mantar verimi ve BE değerleri bakımından istatistiksel olarak çok önemli farklılıklar bulunmuştur. Buğday samanına çay atığı, pirinç kepeği ve buğday kepeğinin %60 oranında ve çay atığının %40 oranında ilave edildiği yetiştirme ortamlarından verim elde edilememiştir. En yüksek mantar verimi ve BE değerleri 80BS+20BK ortamından (sırasıyla 219.79 g/kg ve %61.31) elde edilmiştir. Sonuç olarak, en uygun yetiştirme ortamı formülasyonu için lignoselülozik atıkların, talaş veya saman ve katkı maddelerinin farklı kombinasyonları ve karışım oranları daha ayrıntılı olarak araştırılmalıdır. Ayrıca, verimi ve BE'yi iyileştirmek için çeşitli suşlarla daha fazla araştırma yapılmalıdır.en_US
dc.description.abstractIn this study, the effects of 9 growing media [(%80 WS + %20 WB), (%60 WS + %40 WB), (%40 WS + %60 WB), (%80 WS + %20 RB), (%60 WS + %40 RB), (%40 WS + %60 RB), (%80 WS + %20 TW), (%60 WS + %40 TW), (%40 WS + %60 TW] prepared by adding wheat bran (WB), rice bran (RB) and tea waste (TW) to wheat straw (WS) in different proportions (20, 40 and 60%) on yield of Flammulina velutipes, biological activity (BE) and some quality characteristics were determined. The strain of Flammulina velutipes (M300), isolated from the mycobiota of Turkey, was used in this study. Statistically significant differences were found between different substrates in terms of mushroom yield and BE. Yield could not be obtained from the substrates prepared by adding of TW, RB and WB at the rate of 60% and tea waste at the rate of 40% into WS. The highest mushroom yield and BE were obtained from 80WS+20WB substrate (219.79 g/kg and 61.31%, respectively). As a result, different combinations and mixing ratios of lignocellulosic wastes, sawdust or straw and supplements for the optimal substrate formulations should be investigated in more detail. Also, further researches should be conducted by using diverse strains to improve yield and BE.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectflammulina velutipesen_US
dc.subjectmantaren_US
dc.subjectverimen_US
dc.subjectyerel ırken_US
dc.subjectyetiştirme ortamıen_US
dc.subjectçay atığıen_US
dc.subjectmushroomen_US
dc.subjectyielden_US
dc.subjectnative strainsen_US
dc.subjectsubstratesen_US
dc.subjecttea wasteen_US
dc.titleFarklı yetiştirme ortamlarının flammulına velutıpes mantarının verim ve kalitesi üzerine etkisien_US
dc.title.alternativeEffect of different substrates on yield and quality of flammulina velutipesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.contributor.authorID0000 0003 2784 2219en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-9601-5041en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster