Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKaya, İsmet Burak
dc.contributor.authorSelçuk, Zehra
dc.date.accessioned2022-08-26T06:44:02Z
dc.date.available2022-08-26T06:44:02Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationKaya, İ. B. & Selçuk, Z. (2021). Investigation of availability of dried mulberry pomace instead of barley for ruminants. Kocatepe Veterinary Journal, 14(2), 177-186. Doi: 10.30607/kvj.865918en_US
dc.identifier.issn1308-1594 / 2147-6853
dc.identifier.urihttp://doi.org/10.30607/kvj.865918
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/33395
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to determine the effect of substitution of barley with the different amounts of dried white mulberry pomace (DWMP) and dried red mulberry pomace (DRMP) on in vitro true digestibility (IVTD) values. The mixtures were formed as: barley (100%), DWMP (100%), DRMP (100%), barley+DWMP (75%+25%), barley+DWMP (50%+50%), barley+DWMP (25%+75%), barley+DRMP (75%+25%), barley+DRMP (50%+50%), barley+DRMP (25%+75%). There were no differences for IVTD, in vitro true dry matter digestibility (IVTDMD), and in vitro true organic matter digestibility (IVTOMD) values between barley and barley+DWMP (75%+25%). Although, IVTD, IVTDMD, and IVTOMD values of barley+DWMP (75%+25%) and barley+DWMP (50%+50%) were similar, the same digestibility values of the mixture containing barley+DWMP (50%+50%) were lower (P<0.05) than those of barley. While substitution of barley with DWMP increased (R2=0.7754) in vitro true neutral detergent fiber digestibility (IVTNDFD), substitution of barley with DRMP did not change IVTNDFD. In conclusion, due to nutrient composition and digestibility of DWMP, barley may be substituted with DWMP up to 50% in diets of livestock raised for meat or milk production. Further studies are needed to determine the effects of barley substitution with DWMP on in vivo digestibility, rumen fermentation, fattening performance or milk production.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, arpanın, kurutulmuş beyaz dut posası (KBDP) ve kurutulmuş kırmızı dut posası (KKDP) ile farklı düzeylerde ikamesinin in vitro gerçek sindirilebilirlik (IVGS) değerleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Karışımlar şu şekilde oluşturuldu: arpa (%100), KBDP (%100), KKDP (%100), arpa+KBDP (%75+%25), arpa+KBDP (%50+%50), arpa+KBDP (%25+%75), arpa+KKDP (%75+%25), arpa+KKDP (%50+%50), arpa+KKDP (%25+%75). Arpa ve arpa+KBDP (%75+%25) arasında IVGS, in vitro gerçek kuru madde sindirilebilirlik (IVGKMS) ve in vitro gerçek organik madde sindirilebilirlik (IVGOMS) değerleri açısından bir farklılık yoktu. Arpa+KBDP (%75+%25) ve arpa+KBDP (%50+%50)’ya ait IVGS, IVGKMS ve IVGOMS değerleri benzer olmasına karşın, arpa+KBDP (%50+%50) içeren karışımın aynı sindirilebilirlik değerleri arpaya göre daha düşük (P<0,05) bulundu. Bununla beraber, arpanın %25 düzeyinde KKDP ile ikamesine ilişkin IVGS değerleri arpanınkilerden daha düşüktü (P<0,05). Arpanın KBDP ile ikamesi in vitro gerçek nötral deterjan fiber sindirilebilirlik (IVGNDFS) değerini arttırırken (R2=0,7754), arpanın KKDP ile ikamesi IVGNDFS değerini etkilememiştir. Sonuç olarak, KBDP'nin besin madde bileşimi ve sindirilebilirlik değeri nedeniyle, arpa, et veya süt hayvanlarının rasyonlarında %50'ye kadar KBDP ile ikame edilebilir. Arpanın KBDP ile ikamesinin in vivo sindirilebilirlik, rumen fermentasyonu, besi performansı veya süt verimi üzerine etkilerini belirlemek için çalışmalara ihtiyaç vardır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Universityen_US
dc.relation.isversionof10.30607/kvj.865918en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectbarleyen_US
dc.subjectin vitro true digestibilityen_US
dc.subjectdried mulberry pomaceen_US
dc.subjectruminanten_US
dc.subjectarpaen_US
dc.subjectin vitro gerçek sindirilebilirliken_US
dc.subjectkurutulmuş dut posasıen_US
dc.titleInvestigation of availability of dried mulberry pomace instead of barley for ruminantsen_US
dc.title.alternativeRuminantlar için arpa yerine kurutulmuş dut posasının kullanılabilirliğinin araştırılmasıen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları (Veteriner) Ana Bilim Dalıen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-2383-9621en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-6060-4514en_US
dc.contributor.institutionauthorKaya, İsmet Burak
dc.contributor.institutionauthorSelçuk, Zehra
dc.identifier.volume14en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage177en_US
dc.identifier.endpage186en_US
dc.relation.journalKocatepe Veterinary Journalen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster