• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Which nutritional and demographic characteristics affect hopelessness in young adults? a cross-sectional study of university students from Turkey

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (248.2Kb)

Tarih

2021

Yazar

Uzdil, Zeynep
Kılıç, Nermin
Özenoğlu, Aliye

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

UZDİL Z,KILIÇ N,ÖZENOĞLU A (2021). Which Nutritional and Demographic Characteristics Affect Hopelessness in Young Adults? A Cross-Sectional Study of University Students From Turkey. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 12(2), 284 - 290. Doi: 10.31067/acusaglik.840850.

Özet

The aim of this study was to investigate the effects of nutritional status and demographic characteristics on the hopelessness of university students. Study Design: A cross-sectional study with a random sampling of students aged between 17-25 years, at Ondokuz Mayıs University was conducted. A questionnaire form investigating demographic characteristics and nutritional habits was applied to students. The food frequency questionnaire form and also the Beck Hopelessness Scale were used. Total scores range from 0–20 points and are categorized according to symptom severity as follows: 0–3: normal; 4–8: mild; 9–14: moderate; 15–20: severe hopelessness. Statistical analysis of the data was evaluated with SPSS 21.0 statistical package program. p <0.05 was considered statistically significant. Results: The mean hopelessness score of the students was 4.63±3.75 and the mean of most of their hopelessness scores (50.1%) was normal. Sleeping 5-6 hours and ≥10 hours, smoking and using alcohol, using alcohol at least one time or more in a week were associated with a higher hopelessness score and skipping a meal was associated with a low hopelessness score (p<0.05). Unhealthy foods such as processed meat product, fried vegetable, fried potato, soup (ready), peanut butter, candies, hamburger, ketchup, margarine, mayonnaise, chips were associated with higher hopelessness score when consumed frequently (daily or 5-6 times in a week) (p<0.05). Conclusion: The mean hopelessness score of university students who we examined was determined as normal. Sleeping time, smoking and alcohol use, frequent consumption of unhealthy foods had a relationship with the hopelessness scale.
 
Bu çalışmanın amacı, beslenme durumu ve demografik özelliklerin üniversite öğrencilerinin umutsuzluğu üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Çalışma Planı: Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ ne devam eden 17-25 yaş arası öğrencilerin rast gele örnekleme yöntemiyle seçildiği kesitsel bir çalışmadır. Öğrencilere beslenme durumu ve demografik özellikleri sorgulayan bir anket formu uygulanmıştır. Besin tüketim sıklığı formu ve ayrıca Beck Umutsuzluk Ölçeği uygulanmıştır. Ölçeğin toplam skoru 0-20 puan arası değişmekte olup 0-3: normal, 4-8: hafif, 9-14: orta ve 15-20 puan ciddi umutsuzluğu ifade etmektedir. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 21.0 istatistik paket programı ile değerlendirilmiştir. p<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin umutsuzluk puanı ortalaması 4.63±3.75’ dir ve çoğunun umutsuzluğu (%50.1) normaldir. Uyku süresi 5-6 saat ve >10 saat olan, sigara ve alkol kullanan, bir haftada en az bir sefer veya daha fazla alkol kullananların umutsuzluğu yüksek iken, öğün atlayanların umutsuzluk puanı düşüktür (p<0.05). İşlenmiş et ürünü, kızarmış sebze, patates kızartması, çorba (hazır), yer fıstığı, şeker, hamburger, ketçap, margarin, mayonez, cips gibi sağlıklı olmayan besinlerin sık (her gün veya haftada 5-6 sefer) tüketimi artmış umutsuzluk puanı ile ilişkilidir (p<0.05). Sonuç: Bu çalışmada araştırdığımız üniversite öğrencilerinin umutsuzluk puanı normal aralıkta belirlenmiştir. Uyku süresi, sigara ve alkol kullanımı ile sağlıklı olmayan besinlerin sık tüketimi umutsuzluk ile ilişkilidir.
 

Kaynak

Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Cilt

12

Sayı

2

Bağlantı

https://doi.org/10.31067/acusaglik.840850
https://hdl.handle.net/20.500.12712/33310

Koleksiyonlar

  • Makale Koleksiyonu [4]
  • Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Makale Koleksiyonu [8]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.