• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Melittin-lipid interactions: a Ft-IR spectroscopic study

Tarih

1988

Yazar

Akyüz S.
Severcan F.

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

In this research, the interaction of mellitin with dimyristoyl phosphatidyl-choline (DMPC) bilayers containing cholesterol was investigated by FT-IR spectroscopy at 25°C, after the gel to fluid phase transition but before the melting of the boundary layer. Results of experiments indicate that although the ?a(CH2) and ?s(CH2) modes of pure DMPC bilayers are found to shift to higher wavenumbers with the addition of melittin, these shifts are found to decrease by the addition of cholesterol to binary mixture of DMPC and melittin. The peak-hight intensity of the carbonly mode of the pure DMPC bilayer decreases by the addition of melittin. This perturbation is found to diminish in cholesterol containing DMPC/melittin bilayers. These results indicate that cholesterol's participation decreases protein-phospholipid interaction. On the other hand, although the half-band widths of the CH2 stretching modes are found to decrease in the IR spectra of melittin containing DMPC bilayers in comparison to those of pure DMPC bilayers, there are found to be not altered by the addition of cholesterol to melittin containing DMPC bilayers. The decrease of the half-band witdths of the CH2 stretching modes by the addition of melittin indicates that the melittin limits the total freedom of motion of the lipid acyl chains. This occurs despite the fact that more gauche conformers are introduced into the DMPC bilayer by the addition of melittin. Thus the spectroscopic results indicate that although the presence of cholesterol decrease the lipid-protein interaction, it does not affect the mobility of the chain if phospholipid bilayers contain protein. © 1988.

Kaynak

Journal of Molecular Structure

Cilt

175

Sayı

C

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/S0022-2860(98)80105-1
https://hdl.handle.net/20.500.12712/3330

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.