• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Fen-Edebiyat Fakültesi
  • Sosyoloji Bölümü
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Fen-Edebiyat Fakültesi
  • Sosyoloji Bölümü
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Çevir kazı yanmasın, tarım toplumunda bir gastronomi örneği olarak kaz asma

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (942.0Kb)

Tarih

2021

Yazar

Usta, Niyazi

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Usta, N. (2021). Çevir kazı yanmasın, tarım toplumunda bir gastronomi örneği olarak kaz asma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25(2), 843-850. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1655920

Özet

Kazın asılarak odun ateşinde pişirilmesi farklı bir tat lezzet olması yanında kültürelkökleri olan bir tarzdır. Tarım toplumunun bir gastronomi örneğidir. Mesele sadece kazı pişiripyemek olsaydı uzun ve zahmetli ve suda pişirmeye nazaran pahalı bir pişirme usulü olan kazasmaya gerek duyulmazdı. Samsun’un Havza ilçesi kırsalında uzun kış gecelerinde akrangruplarınca uygulanan “ferfene” kaz asma, kaz yeme geleneği lezzet harikası bir yemek yemeyanında bir sosyalleşme, dostluklar oluşturma, bencilliğe karşı paylaşımı diri tutma, haberleşmeimkânlarının azlığında, haberdarlığı artırma, güncel sohbetleri edebileştirme gibi birçokkazanıma matuftur. Çalışmada kaz asma tarzı ve geleneği anlatılırken kültürel bağlantıları ortayakonulacaktır.
 
Goose hanging and cooking on a wood fire is a different taste and a culturally rooted style. It is a prime example of gastronomy of agricultural society. If it was just digging and eating, there would be no need to hang goose, which is a long and laborious and expensive cooking method compared to cooking in water. The “ferfene” goose hanging, eating tradition which is practiced by peer groups on long winter nights in the countryside of Havza District of Samsun, has many gains beyond a great taste such as socializing, forming friendships, keeping sharing alive against selfishness, increasing awareness in the absence of communication opportunities, making up-to-date conversations literalized, etc. In the study, the style and tradition of goose hanging will be explained and cultural connections will be revealed.
 

Kaynak

Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Cilt

25

Sayı

2

Bağlantı

https://hdl.handle.net/20.500.12712/33179

Koleksiyonlar

  • Makale Koleksiyonu [4]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.