Tarihten günümüze Sûfî-siyaset ilişkileri, yazar: Salih Çift, Takyettin Karakaya (ed.), (İstanbul: Ensar Neşriyat, 2020, 720 sayfa.)
Künye
Cengiz, M. (2021). Tarihten günümüze Sûfî-siyaset ilişkileri, yazar: Salih Çift, Takyettin Karakaya (ed.), (İstanbul: Ensar Neşriyat, 2020, 720 sayfa.). Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 21(2). 1189-1204. Doi: 10.33415/daad.948779Özet
İslâm düşüncesinin sacayaklarından biri olarak tasavvufun siyaset düşüncesi ile irtibat noktaları, İslâm toplumunun bir parçasını teşkil eden zâhid ve sûfî çevrelerin siyasî kurum ve karakterlerle münasebetleri, tasavvufun kurumsal tezahürü olan tarikatların siyasetle temas biçimleri akademik bir ilgi konusu olarak tasavvuf açısından olduğu kadar tarih, siyaset, iktisat ve sosyoloji gibi sahalar zaviyesinden de ele alınabilecek disiplinlerarası bir mahiyete sahiptir. Hangi tasnif şeklini dikkate alırsak alalım tasavvuf tarihinin bütün dönemlerinde “sûfîler”in toplumun farklı kesimleri (devlet ricali, ulema, halk, gayr-i müslimler vs.) yahut “tasavvuf”un muayyen bir mesele (kültür, sanat, metafizik, hukuk, iktisat, siyaset) ile olan irtibatı tasavvuf araştırmalarının önemli bir boyutunu teşkil eder. Bu çerçeveden bakıldığında tasavvuf ve tarikatlar tarihini/düşüncesini bir çok muayyen konu/tema bağlamında olduğu gibi siyaset kavramı/kurumu üzerinden de “okumak”/“takip etmek” mümkündür.