• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Tıp Fakültesi
  • Cerrahi Tıp Bilimleri
  • Üroloji Anabilim Dalı
  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Tıp Fakültesi
  • Cerrahi Tıp Bilimleri
  • Üroloji Anabilim Dalı
  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ratlarda tek taraflı tam ve kısmi üreter obstrüksiyonlarında böbreklerin kontrastsız çok kesitli bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi / Burhan Yıldırım; Danışman Recep Büyükalpelli

Tarih

2008

Yazar

Yıldırım, Burhan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

AMAÇ: Üriner obstrüksiyonların derecesinin ve süresinin böbrekte fonksiyon kaybı ile ilişkili olduğu ve obstrüksiyon süresinin uzamasının fonksiyon kaybını hızlandırdığı çok iyi bilinmektedir. Kontrastsız çok kesitli BT ile tespit edilen üreter taşlarının obstrüksiyona neden olup olmadıklarının, aynı tetkik yönteminde böbrek parankim dansitelerinin ölçülerek belirlenmesi tedavinin zamanlaması açısından değerli görülmektedir. Bu çalışmada üriner sistem taşlarının tanısında yaygın olarak kullanılan çok kesitli BT nin üreterdeki obstrüksiyon hakkında ne ölçüde yararlı olabileceğini araştırmak istedik.GEREÇ VE YÖNTEM:Sprague-Dawley cinsi erişkin ratların, çalışma gruplarında sol üreterlerine tam veya kısmi obstrüksiyon, kontrol grubuna ise sham operasyonu yapıldı. Kontrastsız çok kesitli BT ile başlangıçta, operasyonun 1., 3., ve 30. günlerinde her iki böbreğin ortalama parankim dansiteleri ölçüldü.BULGULAR:Kısmi obstrüksiyon opluşturulan böbreğin ortalama parankim dansitesinin diğer böbrekle karşılaştırıldığında aralarında istatistikselanlamlı bir fark bulunamadı. Tam obstrüksiyon oluşturulan grupta, obstrükte böbreğin parankim dansitesinin, diğer böbreğe ve kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düştüğü bulundu. Bu grupta obstrüksiyon süresinin uzamasının , böbrek parankim dansitesindeki düşüşü hızlandırdığı bulundu. Böbreklerin üst, orta ve alt pollerinden ölçülen dansite değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi.SONUÇ: Sonuc olarak kontrastsız çok kesitli bigisayarlı tomografi ile kısmi veya tam obsrükte böbreklerin parankim dansitelerinin ölçümünün , obstrüksiyonun şiddetinin değerlendirilmesinde yararlı olabileceği öne sürülebilir. Üretral obstrüksiyon varlığının bulguları olan, üreterde obstrüksiyonun proksimalinde ve renal pelviste dilatasyon, perinefritil sıvı birikimi, perinefritik ve priüretral çizgilenme ve doku halka işareti gibi bulgulara kontrastsız çok kesitli bilgisayarlı tomografide parankim dansitesinde azalmanın eklenmesi yararlı olacaktır. Dansite ölçümünün böbrek parankiminin üst, orta veya alt polünün herhangi birisinden yapılmasının sonucu etkilemediği görüldü.ANAHTAR SÖZCÜKLER: üreter obstrüksiyonu, çok kesitli kontrastsız bilgisayarlı tomografi, böbrek parankim dansitesi, üriner sistem taş hastalığı.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/64977.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/32945

Koleksiyonlar

  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu [54]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.