• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Tıp Fakültesi
  • Cerrahi Tıp Bilimleri
  • Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı
  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Tıp Fakültesi
  • Cerrahi Tıp Bilimleri
  • Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı
  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kanama nedenli ventilasyon tüpü tıkanıklığının önlenmesinde heparinin etkinliğinin incelenmesi / Berkant Şerif.

Tarih

2004

Yazar

Şerif, Berkant

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Çalışmamızda; kanama nedenli ventilasyon tüpü tıkanıklığının önlenmesinde heparinin etkinliğini araştırdık.Çalışmamızda; EOM tanısı konup uygun süre medikal tedavi uygulanan ve yanıt alınamayan 45 hasta üzerinde yapılmıştır. Hastalar iki gruba ayrıldı; Çalışma grubu olarak 45 hastanın sağ kulağına miringotomi sonrası, heparinin 0,2mg/ml konsantrasyonundaki solüsyonunda 30 dakika bekletilmiş VT’leri uygulandı. Kontrol grubu olarak 45 hastanın sol kulağına miringotomi sonrası heparinsiz VT’leri uygulandı. Tüm hastaların kula zarlarına uygulanan VT’leri bir hafta sonra mikroskop altında yapılan kontrolde lümen açıklığı yönünden açık veya tıkalı şeklinde değerlendirildi.Çalışma grubunda, heparinli VT uygulanan 45 kulağın hiçbirinde tıkanıklık tespit edilemedi. Kontrol grubunda ise; heparinsiz VT uygulanan 45 kulağın 3’ünde (%6,6) tıkanıklık tespit edildi. Heparinli VT uygulanan çalışma grubunda, yoğun kanama tespit edilen 5 kulağın hiçbirisinde tıkanıklık görülmezken, kontrol grubunda yoğun kanama tespit edilen 4 kulağın 2’sinde tıkanıklık tespit edildi. Effüzyonun niteliği ile VT tıkanıklığı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı, mukoid ve pürülan effüzyon görülen vakalarda kanama miktarının fazla olduğu ve bu nedenle VT tıkanıklığının daha fazla olduğu gözlenmiştir. Fakat bulgular istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır.Çalışmamızda elde edilen sonuçlar, cerrahi teknik açısından özen gösterilmesine rağmen miringotomi sahasında oluşan kanamanın VT tıkanıklığına neden olabileceği ve heparinli VT uygulamasının kanama nedenli VT lümen tıkanıklığını önleyebileceğini düşündürmektedir. Heparinli VT uygulaması insanlarda kullanabilecek ucuz ve güvenebilir bir yöntem olmasına rağmen, kanama miktarı ve effüzyon niteliği ile VT tıkanıklık oranları arasındaki ilişki vaka sayısı yüksek çalışmalarla istatistiksel olarak desteklenmelidir.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/42269.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/32483

Koleksiyonlar

  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu [66]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.