• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Tıp Fakültesi
  • Cerrahi Tıp Bilimleri
  • Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı
  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Tıp Fakültesi
  • Cerrahi Tıp Bilimleri
  • Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı
  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Koroner by-pass cerrahisi geçiren hastalarda kalp hızı ve postoperatif aritmi gelişimi üzerine diltiazem, diltiazem+metoprolol ve metoprolol kullanımının etkilerinin karşılaştırılması / Gökşen Gökgözoğlu; Danışman Mustafa Kemal Demirağ.

Tarih

2004

Yazar

Gökgözoğlu, Gökçen

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Ameliyat sonrası gelişebilecek aritmiler hastalarda mortalite/morbiditenin hastanede kalış süresinin ve maliyetlerin artışına sebep olabilmektedir.Erken dönemde gelişen aritmiler ve tedavileri yaygın olarak araştırılmış ve atriyal fibrilasyon en sık rastlanılan aritmi tipi olarak belirlenmiştir.Kalsiyum kanal blokerleri, beta-blokörler,amiodaron,digoksin vb antiaritmik ilaçlar ameliyat sonrası erken dönemde gelişen aritmilerin tedavisinde başarıyla kullnılmışlardır.Ancak ameliyatın geç dönemi sonrası gelişen aritmiler ve bunlara beta-blokörler ve kalsiyum kanal blokerlerinin etkileri hakkında bilgilerimiz sınırlıdır.Çalışmamızın amacı ameliyat sonrası geç dönemde diltiazem metoprolol ve diltiazem metoprolol kombinasyonunun aritmi sıklığı ve kalp hızı üzerine etkilerini araştırmaktır.Çalışma grupları 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi kliniğinde Ocak 1998 ve Mayıs 2004 tarihleri arasında koroner arter bypass gretftleme (KABG) operasyonu geçirmiş ve ameliyat sonrası birinci ayını tamamlamış hastalar arasından seçildi.Toplam 104 hasta diltiazem 120 mg kullananlar Grup 1, , diltiazem 90 mg ve metoprolol 25 mg kullananlar Grup 2, metoprolol 50mg kullananlar Grup 3 olmak üzere üç gruba ayrıldı.Buna göre; metoprololün kalp hızını düşürmede en etkili olduğunu ancak bu etkinin ejeksiyon fraksiyonu %50'nin altındaki hastalarda belirgin olduğunu tespit ettik.Ejeksiyon fraksiyonu %50'nin üzerindeki hastalarda ise tüm ilaç grupları benzer etki yapmakta idi.Tüm ilaçların atriyal, fibrilasyon atriyal ve ventriküler ekstrasistoller üzerine etkileri benzerdi.Atriyal fibrilasyon düşük ejeksiyon fraksiyonu ile korelasyon göstermekte idi.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/24006.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/32365

Koleksiyonlar

  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu [22]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.