• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Tıp Fakültesi
  • Cerrahi Tıp Bilimleri
  • Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı
  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Tıp Fakültesi
  • Cerrahi Tıp Bilimleri
  • Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı
  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Polivinilklorid ve silikon drenlerin adezyon oluşumundaki rolü ve ringer laktat solusyonunun etkileri / Mustafa Şadi Yılmaz ; Danışman Cazip Üstün

Tarih

2006

Yazar

Yılmaz, Mustafa Şadi

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Çalışmanın Amacı: Bu deneysel çalışmanın amacı, günümüzde sıkça kullanılan polivinilklorid ve silikon direnlerin, adezyon oluşumunu önlediği bilinen ringer laktat solüsyonu ile batın lavajı yapılmış ve yapılmamış ortamda adezyon formasyon üzerine olan etkilerini incelemektir. Uygulanan Yöntem: Bu deneysel çalışma Ekim 2005-Haziran 2006 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Araştırma Merkezi'nde etik kurul onayı alınarak yapıldı. Çalışmada 72 adet dişi rat kullanıldı. Denekler kontrol, polivinilklorid, silikon ve polivinilklorid+silikon olarak 4 gruba ayrıldı. Ayrıca her bir grup kendi arasında ringer laktat solusyonu ile batın lavajı yaplımış ve yapılmamış olarak iki alt gruba ayrıldı. Kontrol grubundaki ratların yarısı, 3 cm'lik midline insizyonu takiben başka işlem yapılmadan, diğer yarısıda ringer laktat solüsyonu ile batın lavajı yapılarak kapatıldı. Çalışma gruplarındaki ratlara 3 cm'lik midline insizyon ile laparatomi yapılarak, dren benzeri tüp uterus arka yüzüne ulaşacak şekilde yerleştirildi ve yine yarısı direkt olarak, diğer yarısı da ringer laktat solusyonu ile batın lavajı yapılarak kapatıldı. Operasyondan 21 gün sonra, ratlar sakrifiye edildi ve relaparatomi yapıldı. Oluşan adezyonlar incelendi ve skorlandı. Hem kontrol grubu hem de çalışma grubundan histopatolojik değerlendirme için örnekler alındı. İstatistiksel değerlendirmede, univariate varians analizi, pearson korelasyon analizi ve ki-kare testleri kullanıldı. Çalışmanın Bulguları: Gruplar makroskopik ve histopatolojik olarak değerlendirildi. Histopatolojide inflamasyonun derecesi, vasküler profilerasyon, adezyon dansitesi ve adezyon yaygınlığı skorlamaları yapıldı. Kontrol gruplarıyla çalışma grupları kıyaslandığında, her üç grupda kontrol grubuna kıyasla, anlamlı derecede adezyon oluştuğu görüldü (p[0.05). Çalışma grupları kendi aralarında kıyaslandığında, gerek polivinilklorid kullanımında, gerek silikon kullanımında benzer adezyon skorları tespit edilerek her iki materyal arasında adezyon oluşturma açısından anlamlı farklılık bulunmadı (p]0.05). Ringer laktat solusyonu kullanılan çalışma gruplarında, kullanılmayanlara göre ortalama adezyon skorları hafifçe düşük çıkmasına karşın, istatistiki anlamlılık tespit edilemedi (p]0.05). Polivinilklorid ve silikonun beraber kullanımının, ayrı ayrı kullanımlarına göre anlamlı düzeyde bir adezyon artışına yol açmadığı tespit edildi (p]0.05). Sonuç: Abdominal operasyonlardan sonra intraperitoneal katater kullanımı yaygın olarak devam etmektedir. Bu çalışmada açıkça görülmüştür ki, hem polivinilklorid hem de silikon materyaller adezyon formasyonu üzerine benzer oranlarda indükleyici etkiye sahiptir. Ancak her iki materyalin beraber kullanımının, ayrı ayrı kullanımlarına göre anlamlı düzeyde bir adezyon artışına yol açmadığı kanısına varılmıştır. Ayrıca, ringer laktat solusyonu ile batın lavajının, katater uygulamalarında adezyon formasyonunu önlemede anlamlı düzeyde etkili olmadığı tespit edilmiştir.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/15880.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/32339

Koleksiyonlar

  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu [93]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.