Samsun çıraklık eğitim merkezi'ndeki çırakların beslenme alışkanlıkları ve besin tüketim düzeylerinin saptanması / Leman Tomak; Danışman Funda Elmacıoğlu.
Özet
Büyüme ve gelişmenin en önemli olduğu dönemlerden biri olan adolesan dönemde iş yaşamına başlanılması çoğu Dünya ülkelerinin ve Türkiye'nin en önemli sorunlarından biridir.Bu çalışmada Samsun Mesleki Eğitim Merkezine devam eden "çalışan çocuk"ların beslenme ve diğer alışkanlıklarının saptanması ve beslenme büyüme ve gelişme düzeylerinin kabul edilen standartlarla karşılaştırılması amaçlanmıştır.10.10.2003-28.03.2004 tarihleri arasında yapılan bu kesitsel çalışmaya 14-18 yaş arası toplam 1003 çırağın 195'i (%19.3)dahil edilmiştir.İlk aşamada çıraklara dört bölümden oluşan soru kağıdı uygulanmış ve antropometrik ölçümleri yapılmıştır.İkinci aşamada ise birbirini izleyen üç günlük enerji ve besin tüketim düzeyi araştırılmıştır.Çalışmaya alınan çırakların yaş ortalaması 17.1 ± 0.1 yıldır, ve tamamı ilkokul mezunudur.Ailedeki birey sayısı ortalama 5.5 ± 0.1'dir.Çırakların babalarının % 65.0'inin, annelerinin ise %69.9'unun ilkokul mezunu oldukları saptanmıştır.Çırakların %42.1'i ailelerinde sadece babalarının çalıştığını; %39.5'i sigara, %23.6'sı alkol kullandığını; % 44.1'i ise yetersiz ve dengesiz beslendiklerini belirtmişlerdir. Çıraklarda %44.6 sıklığında enerji tüketim yetersizliği olup; yağ, karbonhidrat, posta,A vitamini, tiamin, niasin, piridoksin, C vitamini ve kalsiyum tüketim yetersizliğinin %50'nin üzerinde olduğu saptanmıştır.Çırakların başta beslenme olmak üzere sahip oldukları birçok soruna çözüme üretmek,işyeri sahiplerinin,ailelerinin ve devletin sorumluluğu altındadır.Bu nedenle ilgili yasaların uygulanmasına özen gösterilemsi ve ekonomik durumun iyileştirilmesi amaçlanmalıdır.