• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Fakülteler
  • Tıp Fakültesi
  • Cerrahi Tıp Bilimleri
  • Genel Cerrahi Anabilim Dalı
  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Fakülteler
  • Tıp Fakültesi
  • Cerrahi Tıp Bilimleri
  • Genel Cerrahi Anabilim Dalı
  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Diabetik ratlarda G. duedonal vene ve karaciğere subkapsüler olarak transplante edilen izole pankreas adacık dokusunun fonksiyonel ve histopatolojik sonuçlarının karşılaştırılması / Ercüment Ersözlü.

Date

1992

Author

Ersözlü, Ercüment

Metadata

Show full item record

Abstract

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Araştırma Merkezi'nde ağırlıkları 300-450 gr. arasında olan Albino cinsi izogenik 50 adet rat üzerinde yapılan bu çalışmada izole adacık dokusunu G. duedonal ven aracılığıyla karaciğer içine ve karaciğere subkapsüler olarak verip her iki yerleşimdeki transplatın fonksiyon ve histolojisini inceleyerek bulguları karşılaştırmayı amaçladık. Deney hayvanları kontrol grubu, transplante dokunun subkapsüler verildiği gurup ve transplantın G. duedonal vene verildiği gurup olmak üzere 10'arlı 3 guruba ayrıldı. Her üç gurupta diabetik yapıldıktan sonra postop7, 10 ve 21. günlerde kan şekerleri alındı. 21. gün sakrifiye edilen ratların karaciğer dokuları incelendi. Kontrol durubunda kanşekeri değerleri 7. gün 298,05 +- 7,59 %mgr/dl, 10. gün 298,88 +- 7,13 %mgr/dl, 21. gün 297,32 +- 3,94%mgr/dl olarak saptandı G. duedonal venden adacık verilen gurupta kanşekeri değerleri 7. gün 147,34 +- 16,92 %mgr/dl, 10. gün 98,65 +- 5,50 %mgr/dl, 21. gün 98,56 +- 2,93 %mgr/dl olarak bulundu. Subkapsüler adacık verilen gurupta ise kanşekeri değerleri 7. gün 309,33 +- 8,01 %mgr/dl, 10. gün 308,76 +- 6,91 %mgr/dl, 21. gün 307,95 +- 3,99 %mgr/dl olarak saptandı. İstatistiksel olarak sonuçlar birbirleriyle karşılaştırıldığında kontrol gurubu ile subkapsüler gurup benzerdi. Ancak G. duedonal vene verilen gurupta kontrol gurubu arasında belirgin farklılık vardı ve kan şekeri değerlerindeki düşüş istatistiksel olarak anlamlıydı. Histolojik incelemelerde ise A gurubunda verilen adacık dokusunun portal alanda tutulduğu, yer yer sinuzoidler içine dağıldığı gözlendi. Aldehit-Fuksin boyası ile boyandığında hücrelerin canlılığını sürdürdüğü gösterildi. Adacık dokusu etrafında lenfositer infiltrasyon ve nekroz yoktu. Subkapsüler gurupta ise kapsül altında belirgin lenfosit infiltrasyonu, likefaksiyon nekrozu ve yer yer abse formasyonu olduğu gözlendi. Adacık dokusunun ise tamamıyle nekroze olduğu saptandı. Sonuç olarak izole adacık dokusu G. duedonal venden verildiğinde karaciğer içinde yaşayıp fonksiyon göstererek kanşekerlerini normal düzeye indirirken, subkapsüler verildiğinde nekroz olması sonucu kanşekeri düzeyleri yüksek kalmakta ve diabet sürmektedir.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/32681.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/31887

Collections

  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu [77]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.