• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Tıp Fakültesi
  • Dahili Tıp Bilimleri
  • Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı
  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Tıp Fakültesi
  • Dahili Tıp Bilimleri
  • Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı
  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Escherichia coli ve klebsiella pneumoniae suşlarında TEM ve SHV türü beta-laktamaz direncinin araştırılması / Şaban Esen; Danışman Hakan Leblebicioğlu.

Tarih

1997

Yazar

Esen, Şaban

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Enterobacteriaceae'da -laktam antibiyotiklere karşı gelişen direnç nedenlerinden en fazla görüleni -laktamaz yapımıdır. Bu enzimler -laktam halkasındaki amid bağını parçalayarak antibiyotiği etkisiz hale getirirler. Bunlar içerisinde en fazla görüleni kromozomal indüklenibilir -laktamazlar ve plazmid yada transpozonlarla aktarılabilen enzimlerdir. TEM-1 Gram negatif bakterilerde en sık rastlanan -laktamaz türüdür. SHV-1 Klebsiella türlerinde daha fazla görülür. TEM-1, TEM-2 ve SHV-1 -laktamazlarında mutasyon sonucu 1-4 aminoasit değişikliği ile genişlemiş spektrumlu -laktamazlar (ES L) oluşmuş ve hastanelerde salgınlar yaparak sorun haline gelmiştir. Klinik örneklerden izole edilen 85 E.coli ve 83 K. pneumoniae suşunda TEM ve SHV türü -laktamaz yapma oranlarını, bu enzimlerin ne kadarının ES L olduğunu ve çalışılan suşların sık kullanılan -laktam antibiyotiklere duyarlılıklarını araştırmayı amaçladık. TEM ve SHV grubu -laktamazlar PCR yöntemi ile araştırıldı. ES L tayininde çift disk sinerji yöntemi kullanıldı. Antibiyotik duyarlılıkları ise standart disk difüzyon yöntemi ile belirlendi. Çalışma grubunu oluşturan suşlar yüksek oranda aktarılabilir -laktamazlara ait genleri taşımaktadır. ve K. pneumoniae' suşlarında E. coli'lerden daha fazla olmak üzere ES L yapımı vardır. Geniş spektrumlu sefalosporinlere direnç oranlarının yüksek bulunması hastanemizde nozokomiyal infeksiyonların tedavisinde bu ajanların kullanılmaması gerektiğini göstermektedir.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/32011.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/31762

Koleksiyonlar

  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu [26]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.