• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Tarihi Türk lehçelerinde sıfat ve zarflarda pekiştirme ve derecelendirme / İlknur Karagöz; Danışman Mehmet Aydın.

Tarih

2003

Yazar

Karagöz, İlknur

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Tarihî Türk Lehçelerinde Sıfat ve Zarflarda Pekiştirme ve Derecelendirme adlı bu tezde, metinlere dayanarak, tarihî lehçelerde sıfat ve zarfların hangi yollarla pekiştirildiği ve derecelendirildiği ortaya konmuştur.Çalışma Giriş, İnceleme ve Sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş'te çalışmanın konusu, amacı, önemi ve içerdiği sorunlarla birlikte pekiştirme ve derecelendirme olaylarının tanımlanması üzerinde durulmuştur. Ayrıca araştırmanın kapsadığı dönemler tanıtılarak, bu dönemlere dair seçilen metinlerin künyeleri verilmiştir. İnceleme bölümünde Türkçenin tarihî lehçelerine ait metinlerinin taranması neticesinde ulaşılan veriler sınıflandırılmış ve bunlar; 1. Eklerle Yapılan Pekiştirme ve Derecelendirmeler, 2. Kelimelerle Yapılan Pekiştirme ve Derecelendirmeler, 3. Kelime Gruplarıyla Yapılan Pekiştirme ve Derecelendirmeler, 4. Kelime Grubu Hâlindeki Pekiştirme ve Derecelendirmeler olmak üzere dört alt bölümde incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise, bütünüyle verilerin değerlendirilmesine dayanan sonuçlar ifade edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda, sıfat ve zarflarda görülen pekiştirme ve derecelendirme olaylarının Türkçenin en eski metinlerinde takip edilebilen anlam olayları olduğu anlaşılmıştır. Dilin türetme ve söz dizimi imkanlarının kullanılmasıyla ortaya çıkan bu anlam olaylarının Türkçenin ifade gücünü zenginleştirdiği görülmüştür. Anahtar Kelimeler: tarihî Türk lehçeleri, sıfat, zarf, pekiştirme, derecelendirme.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/42400.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/31325

Koleksiyonlar

  • Doktora Tez Koleksiyonu [111]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.