Anabilimsel bağlamıyla divanü lügati't-Türk'te mutfak kültürü / Mehmed Fatih Yılmaz; Danışman Salih Demirbilek.
Özet
Çalışmamızda Türk dilinin en önemli kaynak eserlerinden biri olan Divanü Lügati't-Türk'te geçen mutfak kültürüyle ilgili sözcükleri belirledik.Belirlediğimiz bu sözcükleri aralarındaki anlam ilişkilerine göre sınıflandırarak inceledik.Anlambilimsel inceleme yaparken sözcüklerin eserde verilen anlamlarını temel aldık.Bu sözcüklerin varsa zıt anlamlılarına eşanlamlılarına ve eşseslilerine de değindik.Böylece bu sözcüklerin farklı cümlelerde kazandıkları yan anlamları inceledik.Yine bu sözcüklerin özellikle deyim ve atasözlerinde kazandıkları mecaz anlamları da yer yer belirttik.Bu sözcüklerde meydana gelmiş anlam değişmelerine ve o dönem lehçeleri arasındaki anlam farklılaşmalarına da çalışmamızda yer verdik.Çalışmamızda Divanü Lügati't-Türk'teki mutfak kültürüyle ilgili sözcüklerin eski Anadolu Türkçesi günümüz Türkiye Türkçesi ve Anadolu ağızlarıyla bir karşılaştırmasıyla da yer almaktadır.Bu çalışmayla XI.yüzyıl Türk mutfak kültüründeki anlamsal zenginlik ortaya koyulmaya çalışılmıştır.