Atık suların mikrobiyolojik yolla arıtılması / Hülya S. Böke; Danışman Hanife Büyükgüngör.
Özet
Atık su arıtımını incelemek için aerobik ve anaerobik arıtımı gerçekleştirecek iki moddel sistem gerçekleştirilmiştir. Sisitemlerde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kampüsü atık suyu kullanılmıştır. Aerobik arıtımında en iyi arıtımın sağlandığı hava miktarı 70ml/dak'da gıda maddesi tüketim hızı (qm) 0.1430¹ saat gıda maddesi konsantrasyonu (Ks) 44.35mg/lt ve atık su arıtımında ortalama %69 verimlilik hesaplanmıştır. Sistem için en uygun alıkonma süresinin 7.0 saat olduğu bulunmuştur. Anaerobik arıtımında kullanılan flokül çamur ve dolgu materyallerinden en iyi verimlilik suni süngerde elde edilmiştir. Suni sünger diğerlerine göre ortalama %10 daha fazla verimlilik göstermiştir. Suni sünger için gıda maddesi tüketim hızı (qm); sabit sıcaklıkta 0.100 saat¹ bulunurken oda sıcaklığında 0.130 saat ¹, gıda maddesi konsantrasyonu (Ks) ise sabit sıcaklığında 31.430mg/lt oda sıcaklığında 5.570 mg/lt olarak bulunmuştur. Anaerobik sistemde oda sıcaklığında yapılan çalışmaların sabirt sıcaklıktakilere göre ortalama %10 daha fazla verimlilik gösterdiği gözlenmiş ve en iyi arıtımın gerçekleştiği alıkonma süresinin 6 saat olduğu görülmüştür.