• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Fiberle güçlendirilmiş kompozit ve tam seramiklerde tamir dayancı üzerinde tamir materyallerinin ve ışık kaynaklarının etkilerinin incelenmesi / Tolga Külünk; Danışman Y. Şinasi Saraç

Tarih

2006

Yazar

Külünk, Tolga

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Çalışmanın amacı iki tam seramik cam fiberle güçlendirilmiş bir kompozit alt yapı ve bir veneer kompozit materyalinin ağız içi direkt tamirinde kullanılan üç farklı tamir seti ve tamir kompozitinin polimerizasyonunda kullanılan iki farklı ışık kaynağının tamir kompoziti ile alt yapı materyalleri arasındaki makaslama bağlanma dayancı üzerindeki etkilerini in vitro koşullarda incelemektir.Bu amaçla IPS Empress 2, IPS Empress Esthetic, SR Adoro Dentin materyallerinden 10 mm çapında ve 2 mm kalınlığında 48'er adet disk şeklinde örnek ve Vectris Pontic materyalinden 10x10x2 mm boyutlarında 48 adet kare şeklinde örnek hazırlandı.Tüm örneklere yaşlandırma işlemi uygulandıktan sonra Ceramic Repair, Clearfil Repair ve Cojet System tamir setlerinde üretici firmaların önerdiği yüzey hazırlık yöntemleri yapıldı ve tamir kompoziti (Tetric Ceram) uygulandı.Tamir kompozitinin polimerizasyonu için QTH ve LED ışık kaynakları kullanıldı.Bu işlemler için örnekler her biri 8 adet örnek içeren 24 alt gruba ayrıldı.Örnekler termal devirlendirme işleminden geçirildikten sonra Üniversal Test Cihazına yerleştirilerek "Makaslama Testi" uygulandı.Elde edilen veriler üç yönlü varyans analizi ile değerlendirildi ve Tukey HSD Testi ile karşılaştırıldı.Ayrıca tamir setleri ile oluşturulan yüzey hazırlıklarının örneklerin yüzeylerinde oluşturduğu değişiklikleri incelemek amacıyla yüzey temas açıları ve yüzey pürüzlülükleri ölçüldü,SEM görüntüleri alındı.Çalışmamızın sonucunda her iki ışık kaynağı gruplarında üç tamir seti arasında genel olarak Cojet System'in kullanıldığı tüm gruplar diğer tamir seti gruplarına göre daha yüksek makaslama bağlanma dayancı değerleri gösterdi.En yüksek tamir dayancı değerleri tam seramik alt yapılar içinde IPS Empress Esthetic'de fiberle güçlendirilmiş kompozit sisteminde ise Vectris Pontic cam fiber materyalinde elde edildi. Çalışmamızda elde edilen bulgular ışık kaynakları açısından değerlendirildiğinde genel olarak LED ile polimerize edilen tüm gruplarda daha yüksek dayanç değerleri görüldü.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/17094.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/28477

Koleksiyonlar

  • Doktora Tez Koleksiyonu [32]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.