Sentetik treonin ile desteklenmiş fındık küspesinin bıldırcın büyütme ve yumurtlama dönemi karmalarında kullanılabilme olanakları / Aydın Altop; Danışman Güray Erener
Özet
Bu çalışma, bıldırcın karmalarında soya küspesi yerine lisin ve metiyonin amino asitlerine ilaveten treoninle de desteklenmiş fındık küspesinin bıldırcın büyütme ve yumurtlama dönemi karmalarında kullanılma olanaklarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada büyütme dönemi için (7 günlük yaştan 42 günlük yaşa kadar) 450 adet karışık cinsiyette, yumurtlama döneminde ise; büyütme dönemini tamamlayan (42 günlük yaştan 154 günlük yaşa kadar) 180 adet dişi Japon bıldırcını kullanılmıştır. Büyütme döneminde % 24 HP ve 3000 kcal/kg ME, yumurtlama döneminde % 20 HP ve 3000 kcal/kg ME içeren 3 farklı karma yem kullanılmıştır. Birinci karmada bitkisel protein ek yemi olarak soya küspesi (SK) kullanılmıştır. Diğer karmalar da ise sırasıyla soya küspesinin sağladığı proteinin %50 (FK + SK) ve % 100'ünü (FK) sağlayacak oranda fındık küspesi katılmıştır. Büyütme dönemi sonunda deneme grupları arasında canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma oranı bakımından SK ile FK arasında farklılık bulunmamıştır (P]0.05). Ancak aynı özellikler bakımından FK + SK grubu hem SK hem de FK grubuna göre daha yüksek değer göstermiştir (P[0.05). Yem tüketimi bakımından ise gruplar arasındaki farklılık önemsiz bulunmuştur (P]0.05). Karkas ağırlığı, karkas randımanı, yenilebilir iç organlar ağırlığı, sindirim sistemi uzunluğu ve sindirim sistemi ağırlığı muamelelerden etkilenmemiştir (P]0.05). Yumurtlama döneminde; (bıldırcın-gün, adet ve %) yemden yararlanma oranı, yumurta ağırlığı ve yumurta sarı rengi bakımından gruplar arasındaki farklılıklar önemsiz bulunmuştur (P]0.05). Yem tüketimi bakımından tamamen FK içeren grup hem SK hem de FK + SK grubuna göre daha düşük yem tüketmiştir (P[0.05). Bu çalışmanın sonuçları, sentetik treonin ile desteklenmiş fındık küspesinin bıldırcınların büyütme dönemi karmalarına soya küspesinin tamamı yerine, hatta % 50 soya küspesi ve % 50 fındık küspesi kullanımının kontrol ve tamamen fındık küspesi kullanımına göre daha iyi sonuçlar verebileceğini yumurtlama döneminde ise soya küspesi yerine tamamen fındık küspesi kullanılabileceğini göstermiştir.