Gelişme veya bitirme periyodunda yem miktarı veya yemleme zamanı sınırlamasının etlik piliçlerin performans, karkas ve sindirim sistemi özelliklerine etkileri / Fazilet Sivri; Danışman Nuh Ocak
Özet
Bu çalışma etlik piliçlerde gelişme veya bitiş dönemlerinde yem miktarı veya yemleme süresi sınırlamısının canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas ve iç organ özellikleri ve karaciğer rengine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın hayvan materyalini Ross 308 ırkı 390 adet civciv oluşturmuş ve çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü 5 muamele grubu olarak planlanmıştır.Deneme süresince (14-42 günlük yaşlar arası) bir grup serbest yemlenmiştir.İki grubun ilk dönem (14-24. günler arası) yem miktarı veya yemleme süresi sınırlandırılırken, diğer iki grubun son dönem (32-42. günler arası) yem miktarı veya yemleme süresi sınırlandırılmıştır.Bu periyotlar süresince yem sınırlaması kontrolün tüketiminin %25 azaltılmasıyla uygulanırken, yemleme süresinin sınırlandırılması, periyotlarının başlamasından itibaren 3. 5. ve 7. günlerde 3 gün aç bırakma şeklinde yapılmıştır.Tüm gruplar 14-21. günlerde etlik piliç başlatma [%23 ham protein (HP) ve 3100 kcal ME/kg], 22-35. günler arasında etlik piliç geliştirme (%21 HP ve 3150 kcal ME/kg) ve 36-42. günler arasında ise etlik piliç bitirme yemi (%19 HP ve 3200 kcal ME/kg) ile yemlenmişlerdir.Deneme sonunda ilk dönem yem miktarı ve yemleme süresi sınırlandırılan gruplar canlı ağırlık, karkas randımanı, karkas ve sindirim sistemi özellikleri, iç organ ve abdominal yağ ağırlıkları ve ölüm oranları bakımından kontrolden farksız bulunmuştur (P]0.05).Ancak ilk dönem sınırlı yemleme kontrole göre karkas ağırlığını ve yem tüketimini düşürmüş (P[0.01), yemden yararlanmayı ise artmıştır (P[0.05). Son dönem yem miktarı ve yemleme süresini sınırlama ise kontrole göre canlı ağırlığı (P[0.05), yem tüketimi (P[0.01), karkas ağırlığı (P[0.05), kalp (P[0.01) ve abdominal yağ ağırlıklarını (P[0.05) düşürürken,sindirim sistemi uzunluk ve ağırlığı (P[0.01), yenilebilir iç oran ağırlıklarını (P[0.01) arttırmış, yemden yararlanma oranını karkas randımanını ve parça ağırlıklarını (P]0.05) etkilememiştir. Ayrıca son dönem sınırlı yemleme muameleleri karaciğer renk parametrelerini (L*; parlaklık, a*: kırmızılık, b*: yeşillik) kontrole göre arttırmıştır (P[0.01).Bu sonuçlar sınırlı yemleme uygulamalarının her zaman olumlu sonuç vermeyeceğini, canlı ağırlık, yem tüketimi ve yemden yararlanma bakımından gelişme, abdominal yağlanma bakımından ise bitirme periyodunda sınırlı yemlemenin serbest yemlemeye göre bazı avantajlar sağlayabileceğini göstermiştir.