Sığır oositlerinin in vitro nükleer olgunlaşması üzerine arı sütünün etkisi / Emre Şirin; Danışman Mehmet Kuran.
Özet
Bu çalışmanın amacı, sığır oositlerinin in vitro olgunlaşmalarında kültür ortamında protein kaynağı olarak serum yerine arı sütünün kullanım olanaklarının araştırılmasıdır. Araştırmanın materyalini, Samsun Büyükşehir Belediyesi Mezbahası (SAMES A.Ş.)'ında kesilen sığırlardan alınan ovaryumlardan elde edilen oositler oluşturmuştur. Oositler, ovaryumlar üzerinde bulunan 2-8 mm çapındaki folliküllerden aspire edilmiştir. Elde edilen oositler, protein kaynağı olarak %10 arı sütü veya %10 fötal buzağı serumu ilave edilen iki farklı kültür ortamında (bikarbonat tamponlu TCM-199) 39 °C'de, havada %5 CO2 ve %95 nemli atmosferde 22 saat süreyle olgunlaştırılmışlardır. %10 arı sütü ilave edilen kültür ortamındaki in vitro olgunlaşma oranı %78 (Metefaz-II'ye ulaşanların oranı) iken, fötal buzağı serumu ilave edilen kültür ortamında bu oran %77 olarak tespit edilmiştir (P]0.05). İn vitro olgunlaşma sonrası parthenogenetik aktivasyonu takiben 48. saate kadar, protein kaynağı olarak %10 arı sütü ilave edilen kültür ortamında olgunlaştırılan oositlerin %36'sı, fötal buzağı serumu ilave edilen kültür ortamında olgunlaştırılan oositlerin ise %42'si granulosa monolayer hücre kültürü ile ko-kültürde 2 hücreli ve daha ileriki aşamalara kadar bölünmüştür (P]0.05). Sonuç olarak, protein kaynağı olarak kültür ortamına %10 arı sütü ilavesinin sığır oositlerinin in vitro olgunlaşmalarında başarılı bir şekilde kullanılabileceği ortaya konulmuştur.