Arpa ve buğday ağırlıklı rasyonlara enzim ilavesinin bıldırcınların performansına ve karkas özelliklerine etkileri / İlyas Yıldız; Danışman Ergin Öztürk.
Özet
Bu araştırma, arpa (A) ve buğday (B) ağırlıklı Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) rasyonlarına multienzim (E) uygulamasının çeşitli verim özelliklerine etkisini belirlemek için yapılmıştır. Denemede 540 adet, karışık cinsiyette, bir günlük Japon bıldırcını kullanılmış, 0-3 haftalar arası %24 HP ve 3000 kcal/kg ME, 4-6 haftaları arasında %22 HP ve 3000 kcal/kg ME içeren karmalarla yemleme yapılmıştır. Araştırmada 6 değişik rasyon, (1. B+E2. B, 3. 2/3B+1/3 A+E, 4. 1/3 B+2/3 A+E, 5. A+E, 6. A)kullanılmıştır. Hem B hem de A ağırlıklı rasyona enzim ilavesi ile canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışı 28. günde çok önemli düzeyde artarken (P küçüktür 0.01), 42. günde yalnız A'ya E ilavesi canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışını önemli düzeyde artırmıştır. (P küçüktür 0.05), Buğdaya E ilavesi ile deneme süresince yem tüketiminde gözlenen artış önemsiz bulunurken (P büyüktür 0.05), A içeren karmaya enzim ilavesi yem tüketimini önemli ölçüde artırmıştır. (P küçüktür 0.01). Enzim ilavesi 28. günde yemden yararlanma oranında artışa neden olmuş (P küçüktür 0.01), 42. günde ise E'nin etkisi önemsiz bulunmuştur. Taşlık ağırlığındaki farklılık dışında (P küçüktür 0.01), karkas özelliklerinde farklılık gözlenmemiştir. İnce bağırsak ve kör bağırsak uzunluğu ile kuru madde içeriğinde E'e bağlı bir değişim gözlenmemiştir. Deneme sonucunda, A ve B ağırlıklı bıldırcın karmalarına E ilavesinin performansı olumlu yönde etkilediği ve bu etkinin A'da daha belirgin olduğu gözlenmiştir.